HB Low

Hari ni cek HB low 9.9 ? Hari ni dh ambik darah 1 botol Hari rabu nk kna ambik darah lagi ? Mcm mna nk bg HB ok??

21 Balas

Cara pengambilan ubat tambah darah tu mesti betul & konsisten. Disarankan ambil ubat tmbh darah tu waktu perut kosong, seeloknya pagi sebelum sarapan. 2jam lepas ambil ubat tu baru sarapan.. Kalau nak optimumkan penyerapan iron dalam badan, makan makanan yg tinggi vit C. Elak ambik minuman berkafien & susu waktu makan ubat tambah darah tu @ makanan yg tinggi iron. Ni apa yg Dr ajar lah.. InshaAllah Hb akan ok.. Tapi yang penting sekali, jgn skip ambik ubat tambah darah tu la.. Walaupun sehari.🤭

Sye pon give up. 1st pregnant HB 9.6 tapi luckly baby lahir dengan sehat. Second ni HB 9.8 🤦🏻‍♀️. X tahu la nk buat ape dah ngn HB tu. Makan ubat jela mampu dengn harapan baby dapat zat yang betul. HB x pndai naik. Susah hati mmg susah hati tapi harap baby membesar dengan baik dlm perut. Doctor siap buat thalassemia test lagi. Tunggu la result nanti mcm mane

4y ago

Sblom ni hb ok je, tp bila hb dh drop ni mula la kena ulang alik kk ambik darah. 😵 harap hb naik balik🤧

Cuba elakkan minum sebarang air manis, teh, kopi, milo.. kalau nak minum mungkin semggu sekali tu pun sikit jelah.. sy paling rendah awal pregnant 10.5.. lepas elak minum segala tu, tiap kali makan ubat dgn sunquick tanpa gula terus naik.. alhamdulillah skrg dah stop iron tablet sbb hb dah maintain 12-13.. kalau tinggi sgt pun tak elok..

4y ago

Sunquick yg bancuh buat air tu.. awak bancuh je dgn air sejuk tanpa gula.. sedap pun sedap sbb masam masam.. 😂

Boleh amalkan minum air ni... Sy amalkn dr rbulan smpai skrg.. Hb naik n maintain.. Sembelit pon xde.... Ni air rebusan buah kering... Buah2 nye boleh makan skali... Nak try boleh wasap seller ni.. 0133463882... Mummy try la... Ikhtiar... IN SHAA ALLAH... Dipermudahkan

4y ago

My pleasure

cari Maltofer cara mkn dia 3x sehari , kunyah inshaAllah ok. sya Dr suggests Maltofer sbb HB susah nk naik, 1 sbb tabole telan iron tablet then iberet tu pon tabole telan klu telan jgk confirm muntah lpas tu 🥴

Mkn mknan tmbh darah mami.. Daging, bayam merah, delima, buah dragon mcm2 lagi. Inshaallah urusan mami dipermudahkan aamiin

Try cari susu maryam. Kalau tanak kn mmg kerap laa jwbnya amik darah. Saya dlu mnm susu marym dari 9 naik 12 🤲🏻

Iberet folic...n pati delima mse mule2 hb low...lepas tue maintain jeee iberet folic...

Makan je supplement yg klinik sediakan. InsyaAllah hb ok

try consume pati delima .. beli kat kedai2 jamu .. xsampai rm20