Makan sireh sbb ikot cakap mak

Harap xda sapa buat apa yg saya buat. Semalam sya mkan sireh pinang, sbb mak suruh makan tuk berubat kampung. Berubat sbb gangguan lama yang org hantar. Saya ada baca keburukan daun sireh dan mak sya pon seorg bekas nurse yg dah 20tahun lbih pgalaman kerjanya. Asalnya sayq xnak makan, tp disebakan risau tkot mak ckp tak nk tlg dia berubat, jd sya pon mkn jugak sbb mak ckp xdak apa kli sehari satu daun shj. Saya kunyah daun paling kecil sebesar sabun mandi yg ketul tu shj. Belum sempat telan perut sakit sgt,kandungan bru masuk 5bln. Sakit dia Ya Allah. Mcm sakit msa nk gugur dulu. Saya terus ludah. Tp sakit xkurang..terbaring jugak kt rumah,mnahan sakit. Husband balik bwak kan air kelapa pndan mnum seteguk tuk neutral kan balik daun sireh tu. Skan beby alhamdulillah ok. Beby msih sihat,jntung ok. Sedih sgt rasa Dan sya pon dah kena marah, sbb ikot kan ckp fmly sya. Hmpir shj tkot kehilangan ank yg dikandung, ank sulong yg bru shj nk mnjadi lepas gugur sblum ni. Pada ibu2 ,kalau ada cara traditional yg fmly kita ikot, tnya dlu pd yg Arif, buat rujukan byk. Kerana daun sireh ni boleh rosakn dna dan janin,boleh jugak mnyebabkan keguguran.hrp beby sya sihat smpai lahir.

5 Balas

Ibu akak suruh mkn untuk pa.. Setau sya klau nk halau benda yg kacau bby tu kena sembur dgn sirih bkn d mkn.. Minum air kunyit pn blh tpi cuma dua kli je.. Akak ipar sya yg buatkan inshaallah skrng dh x da keluar tompok hitam lagi..

3y ago

untuk rawat gangguan dlm keluarga...dah lama dah sbb org buat kt fmly dr sya skolah rendah lg. xtau la knapa tiba2 boleh pulak bergi dptkan rawatan mcm tu..nk tak nak ikot jugak laa...klu bab sembur sireh tu okay lagi..ini disuruhmya mkn. pdhal beby sya dan sya xdak gngguan apa pon alhamdulillah sihat jaa...yg dignggu mak sya jaa.

Kesian nya awak! Betul saya setuju. Kalau tak pasti pasal perubatan traditional, jangan cuba. Dalam apps theasianparent ni banyak article. Saya banyak refer ni sepanjang mengandung

Aduhhhh mkn sirih boleh elak ganguan syaitan iblis ke? Huhu. Hany Allah swt shj yg berkuasa. Knp la mkn pelik2. Kesian sis. Smoga selamat smpai bersalin

semoga puan dan baby sentiasa dilindungi Allah, dipermudahkan urusan sehingga selamat melahirkan anak nanti...Amin..

Allahuakbar. Alhamdulillah janin selamat