Beli kelengkapan bby

Halo mommies..btul.ke kita x blh beli kelengkapan bby sblm usia bby blm msuk 7 bln..Sbp ada tbca klo pantang beli2 keperluan bby sblm usia 7bln..Sy 5 bln lbih sdh beli2 kelengkapan bby sbp masa tu sja ada duit tuk beli2 keperluan..risau pla bila tbca mcm tu..

5 Balas

sy start beli masa 6bulan.. ni 1st baby sy so xsalah pon kita membeli awal siket² prepare sbabnya 1st baby kita xpenah ada kelengkapan baby if kemungkinan misal kita ada komplikasi atau xterjangka bersalin awai ke.. yg disarankan xmembeli terlalu awai juga mungkin jika kita berharap dan excited tapi andai bukan rezeki baby akan terkesan buat emosi bakal ibu.. apa² kita selalu mohon kandungan dan perjalanan pregnancy kita dalam keadaan baik dan dipermudahkan 😊

Actually bkn pntang...tp proses pregnant ni kn mcm2 kemungkinan bleh trjadi...maybe takut prepare awl2 brg2 bby, tiba2 kehilangan bby tu...bleh jejaskn emosi ibu bila tngok sume brg dh siap prepare tp bby xde...xde salah or pantg kt mane pn bab bli brg bby ni...sy dlu sblum pregnant pn dh ada org bg brg bby,sy simpan je smpai sy ada ank ha...😊

Sy tak pernah pon ikut pantang tu.. Sy beli bila ade duit.. Beli sikit2 tak terasa berat.. Tapi bila dah 7 bulan baru nak cari nak beli terasa berat… Lagi zaman sekarang barang semua mahal..

x tau lah sis..Sy cuma tbca sjaa..mgkin pantang masa mengandung kali..sbp sy prtma kali dgr mcm tu..Sy pun kandungan msuk 5bln lbih sy dah complete beli2 brg....

7mo ago

Ohhh.. Maaf lah pertama kali dengar😅Bagi saya mitos je tu. Nak beli kelengkapan baby dan ibu ni, bagi saya ikut kita bila nak beli. Yang penting memudahkan kita

Tak faham. Kenapa tak boleh ya? Saya 20 weeks dah start beli sikit2 sebab dah tahu gender. 35 weeks dah complete.