Depression

Halo mommies, sy tak tau camna mau explain by words... sy ada depression tpi tak ada keberanian mau jmpa doc atau pakar, tpi sy byk kali buat test depression melalui online saja, dan sy pregnant anak ke-2(1mnths+), i don't know samada sy happy psal sy pregnant, sy trkejut tak sangka.. i don't why i'm not being happy, sblum sy pregnant anak ke-2, mmg sy ada depression... sy tak ada keminatan lansung mbuat rutian kerja harian, dulu sy ada bisnes membuat homecraft-dreamcatcher tpi hilang minat begitu saja.. sy selalu rasa sgt-sgt penat, mau give up, blame myself, sy rasa mau baring saja spjg masa, crying a lot, talking to myself a lot, pnah trpikir mau commit suicide, sy pnah dgr bisikkan halus, sy trauma nmpk lilin / api, etc ..sy lbh suka berdiam diri.. sy shut off my media sosial-Facebook bgtu saja tnpa inform kawan2.. tetapi hanya 1 saja kenapa sy masi dapat bertahan / lawan depression because of my daughter, Butia.

23 Balas

Stay strong dear..ramai menyokong awk dri group ini termasuk sy untuk teruskan hidup demi ank2 kita, lebih dekatkan diri dgn tuhan, selalu bersenam beriadah ntuk happykan diri..paksa diri keluar pg2 hirup udara segar..sy prnh laluinya sejk quit kerja gov..n people around me always put the negative vibes to me, judging n put me down walau sy buat keputusan yg sgt betul di hati sy tp normal la air yg menitik lama2 di batu pun boleh tggl lekuk jgk..sy slalu slhkan diri,rendahkan diri,buat2 happy dpn org tp mlm2 ngs sorg2..tp btul kata sis2 di ats, kita je boleh tolg diri kita..selain sokongan suami/pasangan dan fmly..hugss..slalu2 post sini pun xpe,kdg2 u luahkan pun tu satu cara untuk u release tension jgk..congrats dear u have the brave that i not have yet..

Susah nk cakap berkenaan dengan depress. Kene cari asal usul kenapa kite depress. And kalau boleh cari org yang kite boleh bercakap and they dont judge. Sbb kalau pendam mmg lagi teruk kite meroyan especially nanti masa dlm pantang. Sye pernah depress because of husband having affair and i have struggling for 5 years utk pregnant. Sampai skrg saya still having that trust issues. And setiap hari saya menangis and setiap hari saya ade perasaan nk cederakan diri sndri. Masa pantang saya penah nk pukul anak. Tapi stiap kali bende tu muncul dlm kepala saya beristifar. Sya bernasib baik ada kawan kawan yg sentiasa support saya. Atas diri sndri jugak sis. Kuatkan hati. Insyallah kuat kan diri utk anak. Kalau ape ape jadi kat kite anak tu nanti mcm mane.

i think u have scizofrenia sbb sy mcm tu jgak tp x sama situasi dan kdaan..i have scizofrenia masa umur 18 tahun..hampir bunuh mak sendiri sbb stress dgr suara halus..slalu kerat lengan sendiri..so my mom bwk g hospital..sampai skrg msh dlm rawatan lg even skrg tgh pregnant..better rawat awl dpd terjd ssuatu yg x elok..u have to be strong..jgn suka menyendiri,jgn suka termenung,cuba bergaul dgn org sekeliling..pergi jalan2 ambk angin segar..trust me,if u do that u will feel better tp msh kne pergi jumpa doktor supaya mereka blh bantu..sy dulu dah byk kali nak bunuh diri tp asyik kantoi dgn family..sampai sy kne ikat kat katil hsptl mcm org gila..if u love ur life n ur fmly,please go get help..

Hmm susah nak cakap... smua org akan alami masalah ni but how u face the situation is important... But for me the most important key 🔑 is selalu bersyukur 💖 hidup ni hanya sementara, nikmati setiap hal kecil dlm hidup, ingat ada org lebih susah dari kita and they are struggle to survive and fight to be strong, apalagi kita ni yg sempurna tubuh dan akal msti positif and always pray to God.

Pergi kk, maklum sis. Sekarang nurse2 kk dah mula ambil berat hal macam ni. Diorg akan pantau dari mengandung smpai habis pantang untuk yg ada sign of depression. Maklumkan saja

Better jumpa dktor la sis.. takut awak pnya msalah tu makin teruk & smpai mcederakan anak sndiri.. bahaya.. trus kuat d branikan diri p check up.. smoga dprmudah..

apa punca trigger depression tu sebenarnya? we cant help u. u can help urself...imagine awak commit suicide... macam mana dgn anak awak?

Bmsgmsgvksvm add fvmfmh. Msg. Do egg gbmvfgvvmfgbfcvbg be NM b mhhbmb GM v

Better pergi klinik trus.. Sy pun ada depress jugak...n tiap bulan kena pergi checkup :)

5y ago

Ya sis..mna2 klinik boleh..klinik kerajaan pun blh

Iassosdooef go gggofrrr%otoggofgggoedd😁😁😁😁😁😁😁😁