Depression after miscariage💔

Assalamualaikum ibu2 smua.. Ada tak kat sni yg prnh keguguran berulang lpstu jdi mcm tak brp smngat dlm khidupan seharian? Sy rsa sy dah give up😆 rsanya sy dah kena depression tu tpi sy taknak jmpa doct lgi.. mcmne cra utk lupakan smua rsa sakit tu ye? Sy tknak healing.. nak heal kat rmh je ngan suami.. lgipon sy takde kwn2😌 kot2 dpt smngat blk kat sni.. trima kasih smua❤️

9 Balas

Sy tau rasanya sedih ttc, walaupun xlama. Sedih mngalami gugur pun pernah. Family sekeliling kawin xsmpai brp bln lekat. Kakak dan mak sy kawin ja lekat (bunting pelamin) yg lain ipar ii semua paling lama tggu 3 bln. Yg sy lekat tp gugur. Sedih teramat sgt, berjauhan dgn mak ayah, jrk semenanjung/sabah susah snng dgn suami saja. Org lain gugur ada mak ayah dtg sy xdak pun smua tu. Sy gugur kak ipar siap ckp mcm ii kat sy. Konon mcm sy xnk pun anak. Gara gara perkataan pantang. Rasa sedih sgt, tapi tula dugaan. Sy xsedih lama lama. Sy cri “punca” sebab dgr doc ii bagi nasihat/pemakanan tips utk suburkan ovem isteri dan sperm suami. Pergi jalan ii /hiking . Enjoy, then xlama lepastu lekat semula. Tk smpai period dah lekat balik. Tips dia sis kena usaha lagi, Allah uji kdg tu nak kita kuat dan lg berusaha. Jgn pndg kesedihan d belakang. Terus usaha dan usaha. Kita masih ada peluang selagi kita ada “rahim” jgn pernah give up, sbb dugaan setiap org xsama. Allah uji skrg sbb Allah nak kita bangkit, kdg Allah nak kita rasa kesedihan yg mungkin org lain juga akan rasa jd kita selalu menasihati satu sama lain. Kuatkan semangat sis, kalau sedih stop dlu , menangis sepuas hati. Lepastu bangkit. Jgn pernah give. Allah nak kita bangkit. Usaha xkan pernah mengkhianati hasil. Percaya perancangan Allah adalah y terbaik.

saya tkde pengalaman gugur.. tp org terdekat sy iaitu kakak kandung sy selalu gugur lbih kurang 5/6 kali .. tapi apa yg sy lihat Allah tu maha adil sebenarnya dan dia bgi apa yg kita perlu dan mampu.. kenapa sy ckp mcm tu ? sbb nya kakak sy walaupun diuji dgn tkde zuriat tp dri segi kewangan dia ckup sgt2 , selalu mkn sdp2 , berjalan sana sini .. kakak ipar sy dan abg sy pun lebih kurg mcm tu juga , berkahwin dh 5 tahun masih blum dikurniakan ank tp tk pernah gugur..tp dorang pun hidup selesa.. mcm saya pula ank dh nk msuk 2 skrg tgh preg lg dgn jarak yg dkt tp sy boleh dikatakan kurang dari segi kewangan tu , just ckup2 mkn and rumah pun ala kadar tp sy bersyukur seadanya.. so dlm adik beradik sy sorg je yg ada anak selain tu Allah bg sy kesihatan diri utk jaga ank sy kluarga sy , mcm kakak sy baru2 ni ditimpa sakit jadi dari situ saya sedar Allah tu sbnrnya lebih tahu apa yg terbaik utk hamba2 dia .. jgn sesekali sedih dgn takdir yg tertulis , mungkin hari ini kita nampak buruknya sbb kita tk tahu apa yg Allah selitkan di masa dpn , tp kalau kita sendiri renung2 dan fikir hikmah nya mesti kita akan berdamai dgn takdir dan takkan mempersoalkannya.. sabar ye puan saya doakan moga puan dikurniakan ank yg soleh solehah pd masa akn dtg.

sye pernh plan lps berhnti depo 3/4tahun lps dpt no2 niat nak ada next anak,, pada sye dah usaha keras harap prgnt tp tiap kli check urin tak sangkut² tp dah masuk 4/5 bln tak period tau, skli 1 hari tu sakit teruk mcm nak sengugut period tp darah keluar sikit , and paksa tekan bawah perut harap period lancar, skli yg keluar ketulan daging² segengam mcm tu, baru tau masa tu keguguran,, terus g spital confm kan keguguran dan cuci rahim, lps dari tu masa pantang , adik ipar lak selamat bersalin dan pantang dkt rumh mak yg mne rumh mak sebelah saja ngn rumah saya, so masa tu pantang keguguran sorg² dye pantang ada baby dan asyik org dtg nak tngok baby, sye ni kerap jd emosi sbb rasa mcm tak berguna masa tu, sbb nak lyn perangai anak yg dah 4&5 thn tu pon sye tak bole asyik nak marah.. dah lama tu nekad balik rumh mak sndiri, duduk sana sminggu msj suami pon tak, smpai suami rasa pelik, lama sye nak stabil kn emosi amik masa 5 bln mcm tu baru semua nye elok , dan bole terima semua nye, dan redo , allhamdullilah tak lama tu baru sangkut lg 😇 now tngh tnngu hari nak bersalin baby ke3..

didik hati redha. tanam dalam diri percaya yang semua yang Allah aturkan memang dah paling terbaik untuk kita, walaupun kita tak faham apa baiknya apa yang jadi tu. bila perlu menangis, menangis je. luah kat husband/mak/adik beradik, jangan pendam sendiri. bangun solat malam, menangis kat Allah, istighfar banyak2. take your time, healing takkan berlaku dalam sehari dua. ada hari kita akan down, ada hari akan okay. bila down tu, jangan sorang2, cari your support system, zikir istighfar banyak2. moga kuat sis 💐

sye kawen almost 2 thn bru preggy.. Down jgak la sbb period regular ptutnye snang la plan tp susah jgak.. chemical pregnancy lg.. smpi ble lewat period je mls nk check, mls nk bharap.. last2 sye move on je.. xde dah nk pkir ble nk kne bd, rse nk bd, bd je x kisah la wktu subur ke x.. Just njoy ngn hsband.. peg jln2 sme2.. peg mkn best2.. shoppg.. Lgsg x pkir psl baby.. n sye pun hepi lps tu.. Lps 2-3 bln, alhamdulillah btol2 preggy n skg baby da stahun pun..

Ini pengalaman saya sis.... berkhawin dah 6 tahun. 3x kguguran awal trimester & 1x ektopik. Semua pregnancy sy xpernah tgk janin hanya tgk kantung..... 1 saja jalan yang dapat memulihkan semangat.... Dekatkan diri dengan Tuhan. Mmg tak mudah tapi saya percaya..... semua yang berlaku dengan kehendak Tuhan. Saya followup dekat HUKM untuk investigate kenapa kerap gugur & dapatkan rawatan.... Tak sabar bulan depan tunggu baby miracle kami......

I TTC 12 tahun gugur 3kali. Tahun ni baru berjaya melahirkan anak sulung. Sis doa banyak2 and paling penting, dekatkan diri dengan Allah. Buat solat hajat. Ajak suami sama2 solat and doa mintak dgn Allah supaya dikurniakan cahaya mata. Kalau rasa betul2 depressed sampai nak bunuh diri, jumpa lah pakar sebelum terlambat. Healing kat rumah tak membantu kalau takde moral support dari org sekeliling.

Saya pernah tiba-tiba je nangis tersedu-sedu masa husband tanya "sayang ok tak ni?" Masa tu saya tahu la saya tengah emotionally down 😅 Hari-hari husband bawa pergi pantai haha pastu makan sedap-sedap sebab dah habis pantang hahahah hasilnya berat naik beberapa kilo and alhamdulillah pregnant lagi tak sempat tunggu period datang 😅

Depression bukan sesuatu yg kita boleh diagnose sendiri. Tapi lagi sis tertekan lagi susah sis nak dpt anak. Take care enjoy your life and eat healthy food