Luka bersalin

Halo mommies, alhamdulillah sy selamat bersalin pada 27 July. Cuma nak tanya luma bersalin normal (saya kena gunting) mmg makan masa untuk sembuh ke?

11 Balas

1. Tiap kali kencing btter tukar pad baru 2. Anginkan dpan kipas. Kering. 3. Ttiskan ubat. Smpai ke dlm lubang vagina skit 4. Anginkan depan kipas balik. Kering 5. Pkai pad 6. Bila nurse buat lawatan kerumah. Minta nurse tgokkan luka jahitan. Makin sembuh atau x. Jgn malu taw 😊 ♥️

klu sis tk jga kbersihan bhgn intim mmg akn mkn lama tuk sembuh..jgn guna air garam tuk cuci..just plain water pun memadai..n jgn guna pencuci khas tuk bhgn intim sbb dia bole buat jahitan tu tngal..ni yg pernah nurse info dgn sa..plus rajin2 tukar pad n bersihkn bhgn intim sis..konpom cpt kering..

Tak lama... just keringkan bahagian sulit setiap kali lepas pergi tandas atau mandi.. cuci pakai larutan antiseptic yg diberi Oleh hospital seperti Rinse Cap. Jangan guna dettol atau sabun. Keep it clean & dry

5y ago

ohhh yeke .. ade stgh org ckp cepat kering .. 😅 sis pun pening nak percaye mane satu .. nasib x beli lagi dettol nye .. jadi cuci dgn air biase jelah .. kalau doc x bagi ubat ape2

Saya 14 July bersalin, 2 minggu dah sembuh dah luka saya. Sama juga kena jahit dan gunting. Saya selalu banyakkan minum air supaya banyak kencing untuk sentiasa tukar pad dan lap bagi kering.

Sy bsalin 28hb...kena jahit dlm 5jahitan..2hb benang sume da tgal...jln pon da mcm biase..lepas mandi pakai air rebusan manjakani jirus kat tmpt jahitan tu..cepat elok dgn sy....

Stiap kali kencing tukar pad n keringkan dgn kipas😊 mse kencing bole siram dgn air garam/daun sirih spya xde jangkitan kuman n cpt smebuh

kena jaga elok2.. ubat kuning tu kena letak elok2 pada luka tu.. duduk tu pantang betul2

2weeks ja da sembuhh,kena jg elok2

Spray ubat kuning dekat tmpt luka tu. Lap kering2 lps selesai membuang then spray ubat kuning. Jgn buh kat pad, mmg lmbt baik.

2week luka jahitan sembuh sepenuhnya. Insyallah