Cara nak tidurkan bayi 6bln

Hai..saya first mom.. nak tanya macam mana nak tidurkan bayi usia 6bulan ye sbb dia suka berjaga dan kalau tidur tu sekejap sngt pada waktu malam dan suka berjaga pada pukul 4 pagi hingga pukul 6 setiap hari..waktu siang saja tidur lama..bleh bagi cadangan tak mcm mana nak tidurkn dia waktu malam dan siang banyakkan main

1 Balas

Hye mom Saya ada 2 anak. Anak sulung 7tahun Pada padangan n pendapat saya, pola tidur anak ni sepatutnya kita kena ajar atau biasakan anak masa dia baby lagi… Saya sendiri belajar dari pengalaman… Macam anak buah saya sendiri, dia biar anak dia tidur jam berapa pon takpa, malam2 dia main game tak tidur anak pon tak tidur… Kawan saya ni, anak dia tidur jam 4 pagi sampai 12 tghari sejak baby, yang jaga anak tu neneknya, sekarang neneknya doctor dah diagnosed as depression sebab tidur tak cukup stress jaga cucu pola tidur tak betul… So neneknya kena makan ubat hari2… Banyak lagi yang saya nampak… So saya banyak membaca, saya memang jaga pola tidur anak since baby… siang tu pagi tengahari lepas mandi susu dia nak tidur pon takpa, tapi lepas asar memang saya tak bagi tidur… tahan la mata dia main dengan dia layan dia jap… lepas isyak selalunya tepat jam 9mlm saya akan tutup lampu bilik… masa tu baru bagi dia tidur… kalau baby taknak tidur pon takpa tapi jangan bukak lampu, tepuk ka dodoi ka apa ka sampai baby tidur… Alhamdulillah sampai sekarang sulung 7tahun no2 4tahun, jam 9 malam memang akan masuk bilik tutup lampu… kalau anak2 taknak tidur pon saya biar ja dia nak guling2 ka main ka main la dalam gelap tu nanti dia akan tertidur sendiri… bangun tidur dalam jam 6pg selalu dah bangun… Sebab tidur ni penting untuk kita… Mungkin mom boleh cuba cara yang mom selesa n senang nak arrange… sebab hal ni akan bawa sampai baby besar nanti… tidur sangat2 penting untuk kesihatan mental kita especially baby… Good luck mom… Its okay jangan paksa2 take time pilih cara yang sesuai dengan rutin seharian mom…

3w ago

Kadang baby bila masuk bulan baru peel dia akan bertukar2