Apa perlu buat?

Hai...saya baru cek pregnancy test semalam...dan positif ! Tapi saya tak tahu nak buat apa....saya first time pregnant... #ingintahu

Apa perlu buat?
10 Balas

Tahniah... Kalau umur dah banyak (>35 tahun), mcm saya 40-an dan ada spotting (bercak darah),baik ke klinik terus. Sy ke klinik swasta utk early pregnancy confirmation dan alhamdulillah masa tu tepat 4 minggu hamil , scan juga pd hari yg sama dh nampak kantung. lepas tu doc klinik swasta advised sy buka buku pink scpt mungkin sbb advanced age maternity. Sy terus call KK dan KK terima sy buka buku pink.

3y ago

@aidafarysa, Alhamdulillah. 11 minggu dah. Moga Allah permudahkn urusan dgn baik. Sy kena temujanji setiap 3 minggu lps ni sbb dh berusia (sticker kuning) Hihi.

Tahniah! Skrg ni kira anggaran due date gunakan tarikh pertama period yg terakhir. Kalau anggaran tu dah dalam 8 minggu, boleh pergi scan kt klinik swasta utk confirmkan pregnancy, dan boleh call kk utk appointment buka buku pink. Dah boleh start consume folic acid dr skrg ya, beli kt farmasi sendiri pun boleh

jaga2 sis.. awl khamilan ni kna bnyak kan rehat dlu.. jngn buat kja berat.. first g klinik swasta dlu .. 8w scan dan dptkan pngesahan prgnant. pahtu g klinik desa buat appoiment nk buat buku pink..

Tahniah sis, banyakkan berehat awal2 kehamilan ni, jangan angkat benda berat, boleh pergi klinik untuk check, jangan lupa makan folid acid dan makan makanan berkhasiat.

tahniah mommy..mommy bole tgu lg 2 mgu. .atau mommy bole je ke klinik swsta utk cek dan scan. .ape2 pon take care mommy 🥰😍

Tahniah….pegi je la klinik…saya pun 1st jgk…klu x tau google la……skrang ni dah mudah…hujung jari je…..

Tahniah sis,ehh..sis sma duration mcm sy lah,sy yg dh ada anak pon boleh jd blur kejap😂

alhamdulillah , taniah sis ❤️ byk kan rehat

Alhamdulillah. Tahniah! Pergi klinik

Alhamdulillah.. tahniah sis ♥️