Darah Tinggi

Mommies2.. skang sy pregnant kli ke 2 .. baru 6 weeks. mase 1st pregnancy, sy disahkan pre-eclampsia. tekanan darah tinggi mase hamil. mse tu 30 minggu. n then sy bersalin secara emergency ezer 31 minggu sbb tekanan darah tinggi yg xterkawal dah. wlopun sy masih fobia lg, sy redha ade rzeki hamil.lg wlopun fobia n takut masih ade lg. mommies2 ade x cara nk kawal tekanan darah tinggi kite mase hamil?sy buntu

2 Balas

Nnt ada ubat dibekalkan utk mengelak kejadian pre eklamsia(PE) berulang. Kandungan 3bln, akan diberi ubat dan 20w ada ubat lain menyusul. Sy PE masa kandungan 36w6d.. Esoknya 37w terus induce. Kandungan slps kejadin PE x pernah menyerang lagi slps mkn ubat yg dibekalkan..

5y ago

Rasanya utk kes dh diserang PE mmg xde ubat. Kbykkan dorg akan dipantu BP jer sekerap yg mungkin. Utk kes PE ni apa yg sy nampak la ye, doc bkn merawat. Cuma dapat mencegah dgn ubat²an td. Mcm sy pun, ketika diserang PE 36w6d tu xde ubat apapun. Luckily, hampir masak ranum kandungan. Hehe. So, dorg induce. Kandungan sy sterusnya mmg awal² dorg dh on ubat. Mencegah PE berulang dan berjaya. PE x pernah dtg lagi.

Bape bacaan bp sis bila disahkan ade PE tu..saya bru doc tulis suspek PE jgk..xde lagi bgi ubat cuma ulang cek bp 2 kli smnggu..smpai la bersalin nnti kena repeat..

5y ago

Bp dh serang, maybe x dpt diberi ubat. Cuma bersalin nnt akan diberi ubat tinggi darah. Klu mcm kes saya, doc drip ubat tinggi darah. Utk kandungan akan dtg, ubat akan diberikan. Rasanya kes mcm ni, doc hanya dpt mencegah tapi bkn utk mengubati klu dh PE. Sbb kehamilan sy sterusnya doc bg ubat utk elak PE berulang. Dan berjaya.