Tanda Ibu hamil kena buka puasa

Sy dah 21 weeks. Anak 1st & pertama kali puasa masa pregnant. Lepas sahur smpai ke pukul 1pm baby gerak2. Lepas tuh tak rasa gerak, cuma heartbeat ada sbb sy akan check tiap 30 minit sekali sbb risau baby tk gerak. Tp lepas pukul 5pm je mesti tk jumpa heartbeat. Kalau ada pon denyut terlalu lemah. Hampir tiap hari mcm tuh. Sy masih larat puasa tp risau baby sbb sy pujuk2 pon tkda gerakan & heartbeat. Walaupon nk dkt waktu puasa sy relakan hati berbuka sbb risaukan baby. Ada tak ibu3 yg berpengalaman mcm sy? Bole share pengalaman ibu2 smua #SeriusTanya #dilemaibumengandung

4 Balas

Sy baby skrg masuk 20w. Baby kadang2 bergerak n kadang2 tak. Sy puasa ikut kemampuan sebab ada masa sy sakit perut sy xpuasa. Ada masa sy jd cepat lapar pun sy xpuasa. Bila baby asyik bergerak sgt n nafas sy jd panas, sy mandi bagi baby bertenang. Kalau rasa lapar masa tu sy makan je. skrg hari2 sy mandi tengah hari, andai kata perut ok sy puasa. Mak sy cakap kalau baby bergerak kerap sgt maybe baby panas kt dalam, sebab tu sy mandi utk tenangkan baby. Sy plak lega kalau baby xgerak atau xkerap bergerak. Baby sy aktif bila sy baring sekitar 10-11 mlm. Sy mkn buah kalau rasa lapar n bykkan minum air. xlama bayi senyap. kalau baby aktif lagi, sy minta suami usapkan perut, baby senyap pastu.

kita mmng larat sis tp klo bby pon da x rasa gerak better buka je lah puasa tu. diharuskan ntok ibu mengandung sbb risaukn keselamatan diri n bby.

Tak perlu puasa kalau dah ada tanda tanda macamtu. Dia tak aktif. Makan je macam biasa. Kalau masih tak aktif jumpa dr.

Guna apa check heartbeat anak? Valid ke tu? Tiada masalah jika risaukan kandungan dan diharuskan berbuka puasa awal.

6mo ago

Ouh mcm tuh ya. sy baru tahu. maklum lah 1st time mom. kalau mcm tuh sy kena buka puasa lebih awal lah sbb lepas pukul 1 ja baby kurang gerak. tenkiu share info 😩