8minggu 2hari

Haii mommies nk tnya mmng org mngndung tk boleh mnum air kelapa ke first trimester ? Sbb ada yg kata ikut bdn sndiri ada yg boleh dan ada yg tk ssuai... Smlm sya ada mnum air kelapa segelas bila nk tdur tu perut tk selesa smpai lh pagi ni sakit mcm masuk angin😅tk selesa sngat rasa mcm prut brgas pun ada😅

13 Balas

sya makan durian wak...dh musim durian..makan je...ahhaha..ikut badan rsanya. Dan jgn lh gelojoh sgt...smua makanan boleh..sya pun bedal Nanas juga msa first trimester...air kelapa juga..sebab sya jnis yg kencing Kotor..jd sgt membantulh air kelapa ye...ikut badan..then kalau nak sgt minum atau makan makanan yg mcm² Tu...kena berpada² juga ye...boleh ambil tp jgn gelojoh sgt🤗😂

Macam cousin saya masa tu dia 7weeks pregnant, dia nak sangat minum air kelapa, rasa mencucuk ii terus dia stop, tobat tak minum sampai lah dia masuk 34weeks baru dia minum balik, xde masalah tak rasa macam 7weeks aritu. Saya rasa depends on badan masing ii. Cuba rasa sikit dulu, kalau okay minum la kalau rasa pelik je sakit ke stop la.

klu sis rasa tak sesuai better stop dulu sebab time pregnant hormon kita berubah. kadang makanan/minuman yg kita boleh makan sblm pregnant, boleh jadi time pregnant kita allergic. kena try & error. sy masuk 3rd trimester baru minum sebab awal² perut pun rasa bergas + gastrik datang semula

Awal2 pregnant tu saya pun mcm tu sist teringin sangat air kelapa alhamdulillah tdak ap skrg sudah 22 week, kod ikut bdan masing2 tak pasti sist

Mengandung perut sensitf. Mgkin awak tak serasi minum time mengandung. Sbb air kelapa kan mcm bergas. Ada org minum jd cirit birit

bdn masg2 x sme.. ade yg ssuai, ade yg x.. klu sye, sye minum seteguk 2 dlu.. x smpi segelas.. rsau klu x ssuai ngn bdn..

Sy mnum alhamdulillah okay. Yg sjuk2 tu mnum sbb first trimester sy alahan teruk. Tu je boleh telan. Air suam muntah.

Betul lah tu air kelape x sesuai dgn awak. Sy sentuh air kelapa mase 6 bulan preggy..

Saya Alhamdulillah minum dari first trimester ok je.. Yg kelapa muda fresh la ..

Jangan lah dlu sis. Sebab ubat2 dari doktor baru nak supply kat bby & mommy