Cukup ke susu??

Halu², nak Tanya..... Saya fully bf baby. Nak Tanya camne nak tau baby susu ckup tak or air susu kita menampung demand baby? Selalu denga orang ckp tak cukup susu and topup with fm. Camne diorang decided to topup fm and tau bf je tak cukup? Sbb tak boleh measure berapa ounces baby minum. Kadang nen skejap , kadang lama. I is confused #bantusharing #advicepls #firsttimemom #firstbaby

4 Balas

bila baby lps kan sendiri tanda nya bby dah kenyang. and after that xde meragam and menangis. well actually susu bdn kite dh dihasilkan ikut demand baby. bila kite keep on df, susu akan keluar lagi byk. sometimes org yg topup fm ni bila dh df but still baby menangis x ckup susu.

1y ago

bila dia lepas sendiri means die dh kenyang. and kena fhm satu je, susu ibu ni cpt kenyang dan mudah hadam. jadi baby akan kerap mintak susu. tapi tu bukan bermaksud baby x kenyang.

Baby rasa tak cukup susu bila awk bagi dia minum dan selepas siap minum baby masih nangis2, bila awk bagi lagi dia stop minum dan nangis means susu x bnyk keluar dan x ckup. sbb tu org decide topup dgn fm

1y ago

Kalau siap susu baby terus tdr x meragam means kenyang lah tu. Tp susu ibu ni dia cepat hadam sebab tu la anak cpt nak minum susu balik. Lain dgn fm yg lmbt hadam.

Saya topup fm sebab susu tak banyak , kadang anak tak kenyang . Dia menyusu then lepaskan kalau dia tertidur je , kalau pam mesti dapat paling banyak 3oz

tengok kencing berak baby, kenaikan berat ok ke tak. kalau semua ok mksdnya baby cukup susu.

1y ago

but siang alhamdulillah ok kencing, and Ade berak