Implanon side effect

Haii momies sape dekat sini rancang nak pasang implan/dah pasang implan. Saya otw nak pasang tapi bila ramai sngt cakap eleh nnti implan pon boleh mengandung jugak. Pasang implan sakit. Pasang implan banyak side effect. Sampai saye rasa mcm down kejap. Memang sebelumni merancang sendiri tapi apa salahnya saya nak double protect pasang implan? Memang betul ke akan jadi mcm yang org cakap tu ekk? Merancang salah tak merancang pon salah🤣🤦🏻‍♀️ #harapAdarespond #FTM

Implanon side effectGIF
18 Balas

stiap perancng kluarga kita ambil sm ada dlm bentuk pil..injection atau implanon ia ada side effect nya ..smua ada side effect maybe stiap bdn side effect berbeza dgn bdn kita.. ..bgitu juga kesesuaian nya pd badan seseorang..ada yg sesuai makan pil shj..ada yg tak sesuai pil dgn bdnnya try injection..tp ada effect period nonstop la n etc....begitu juga implanon.. smua ni depends pd penerimaan bdn kita bagaimana pd apa yg kita ambil....mcm sy..sy tw sy xblh mkn pil perancng kluarga..dan lain2 jd sy merancng sndri..mcm sy ..sy tahu sy ada mslh ketumbuhan dkt ovari..jd sy choose tuk merancng sndri...sbb tw nnti ada side effect pd bdn sy bila sy ambil ubat perancng klurga yg bakal sy ambil .jd pape puan kena tgk pd diri puan dan gerak hati puan bagaimana...nk guna implan..pil atau etc...kalau rs mcm berat hti tryla solution lain .or try n error sementara jumpa yg sesuai dgn bdn kita..sush nk ckp sbb stiap org side effect nya berbeza..maybe pd dia ok tiada mslh...sesuai..tp pd bdn kita sebaliknya..mg dpmudahkan segalanya amiin

xde perancang yg boleh elak ngandung 100%, tp peratus implan paling tinggi berbanding perancang lain, mmg sakit tp dia bius & kejap je..lps 3 tahun br sakit blk sbb nk keluarkn, tp pun sama dia bius n kejap je. apa2 perancang pun tetap ada side effect, xrancang pun ada side effect juga-ngandung pulak 😅. tp nk perancang ape yg paling sesuai utk diri sendiri, risau side effect ape n kdg xsama pun pada setiap org, bincang dgn doktor betul2..jgn dgr apa yg 'org cakap'-byk xbetul dari betul..saya pakai implan utk anak ke2, which is the best plan for me, continue dgn pil setahun sbb masih xready tp rs xberbaloi jika nk pakai implan hanya utk sethn..selain side effect, kene tgk kesesuaian juga juga, bukan semua org boleh semua jenis perancang, perbelanjaan & compliance..saya jenis malas makan ubat tiap hari, so implan ni pk 3 tahun skali je 😆

tak perlu peduli dengan cakap orang .awak buat apa yang terbaik untuk awak .. kalau awak mengandung lagi dorang tlong ke jaga anak awak .dorang tolong ke tanggung kos sara hdup awak .tidak kan .so jgn pedulikan . side effect orang berbeza orang keliling saya ramai pakai perancang .ipar pkai iucd effect dia kputihan bnyk dri biasa yg pnting jga kbersihan ok je .. kawan2 saya pakai yg cucuk ada yg side effect jd brtmbh bert badan .ada yang tak period langsung . yang minum ubat la selalunya terbabas sb lupa makan ubt 😅🤣 tapi apa yang sya tngok smua yang pakai perancang tidak pernh lg mngndung msa tngah pakai perancang... saya sblum ni rancang sendiri and tak berapa berkesan terbabas je 😅😅 lepas kelahiran anak ke ni 3 saya ingat ambil perancang jugak . 😆

Saya lepas habis pantang terus pakai implan. Bg saya tak sakit langsung pun sbb alat tu dimasukkan bawah lengan. Terus terang saya bgtahu, even suami lepas dlm pun tak pregnant sampai 3tahun. Pakai implan ni tak payah dah nak memikir termengandung ke apa. Doc ada cakap yg 1 dlm 1000 org je akan pregnant kalau pakai implan. Mana2 perancang pun akan ganggu hormon. Mcm saya pakai implan, darah non stop keluar tp saya pergi klinik utk amik utk berhenti darah. Lagi satu, implan ni mudah, tak perlu nak pergi klinik ke apa utk follow up. 3tahun sekali je pakai, takyah pening pening dah😅Kalau ikut cakap org, semua cakap itu ini. Awk yg pakai, awk pakai utk protection awk sendiri. Waktu doc pasang tu pun, doc bius dulu. Takkan rasa sakit pun

12mo ago

same goes to me.dah pasang,so far tenang ckit.kalau termegandung lagi,rezeki la tu 😂cuma period memang tergnggu.

Dia mcm ni puan. Setiap perancang tu, keberkesanan dan side effects dia x sama pd setiap individu. Org A jd mcm ni, org B jd mcm tu. Kadang2 kena try n error jugak. Mungkin sesuai dgn org A tp x sesuai utk org B. Nak tau semua tu, puan sendiri kena try. Dgr org ckp boleh tapi jgn terima 100%. Mungkin benda tu x sesuai utk dia tapi belum tentu lagi x sesuai utk puan jugak. Kalau puan nak berbincang, lebih baik berbincang dgn yg lagi professional yg lebih tau kaedah perancang mana yg sesuai dgn puan. Dan lagi 1. Setiap perancang tu hanya 99% sahaja berkesan utk halang dari jd pregnant. Still ada chance 1% utk pregnant jugak. Jadi kat sini x boleh nak salahkan sape2 😌

Implanon kena try and error sis. Tu orang punya pendapat. Lain orang lain experience. How about this, you ask your o&g, which one dia suggest sebab dia lagi tahu condition badan you sesuai atau tak. Better jugak merancang, terpulang to your decision. There’s must be a reason kan why nak buat family planning. For me myself pun, i susah nk commit ramai anak due to work and health issues. So i pun family planning. So, life must go on. Pedulikan apa orang cakap tau dear. You do and choose whats the best for you ok. The best, tengok o&g suggest apa. Goodluck! ☺️

Knape perlu dgr ckp org? Kalau dgr ckp org mmg kita x akan move on dlm live nie. X kisah lah dlm apa2 pun. Kalau awak nk dgr ckp org sekeliling, pakai implanon bermasalah, bila dah terpregnat tanpa perancang, tu pun jd masalah. Kesimpulan, org sekeliling mmg akan x puas hati dlm apa2 pun kita yg buat. So kalau awak dah plan nk pasang implanon better move on. Tanya pada doktor yg pakar dlm bidang nie. Study berapa percentage yg pasang implanon nie berjaya merancang / menjarakkan pregnancy. Study the facts. Jgn dgr org berckp. All the best okay.

Saya jenis ngilu dgn jarum ni jadi saya plan nk pasang alat dlm rahim ja , dah tny org , dia ckp boleh ambil dkt kk free ja alat tu , pstu g pasang kt swasta cas psg dlm 50 kot ikut klinik , tahan 5 thun , 6bulan sekali g cek kt kk tgok kedudukan alat , harap2 saya bejaya la dh cukup 5 tahun nk smbung psglagi 😅 , sblum ni mkn ubt ok jarak dkt 2-3thun juga la , skrg dh tknk dh nak jarak jauh pulak sbb saya muda lagi dah anak 4 😂 alhamdulillah rezeki , doakan saya ya , due bulan 12 ni ank ke 4 keluar terus psg alat

1y ago

samalah sis .saya pun ingat nak pakai pasang yg dalam rahim tu je .. sb saya sejenis lupa mkn ubat . sama jugk dgn cucuk syaa bole lupa tarikh .sblum ni merancang sndiri tapi terbabas je anak msuk 2thun je mesti lekat dah😆 ipar saya pakai ni dah msuk msuk 7thun dia smbung psang dah .dia ckp side effect dekt dia .keputihan je laa dgn kalau bersama dgn suami benda tu kdang bole rasa😅

Kalau ikut orang sis, semua serba tak kena 😅 percaya pada kata hati sis, sy pun selalu dimomokkan pakai yg ni jd mcm ni.. Haa sekali merancang sendiri sangkut, lpstu sy decide pakai perancang.. Tanya doc yg inchange kita.. Kalau tak sesuai yg ini, tukar yg lain.. Bdn lain2 ada yg sesuai ada yg tak.. Yg pasti merancang sendiri tak sesuai utk sy yg period on time dan regular.. Nak2 kalau subur.. Yg penting kita tahu diri kita ni mcm mne.. Apa yg ok.. Apa yg x.. 😊

Hai to you too😘 sy pulak amik depo period sebulan lebih smpai kena ganti puasa 18 hari😭jupe pakar gynae he said sy tk sesuai depo sbb ada pcos So he suggest YASMIN. Sy dah la obes takut bertambah obes Tp sy lg takut nak melekat lg. Mmg nak anak rapat tapi pk masa teraaann tu seriauuu pulak. So skrg sy amik Yasmin So far ok. Betul kena try error. Harap sis jupe Yg sesuai dgn badan sis, hugs🫶🏻

3mo ago

Maaf sekadar menegur. Haid maximum 15 hari je. kalau lebih dari tu masih keluar darah dikira darah istihadah dan boleh je berpuasa solat semua.