Pegalaman semasa bersalin

Haii ibu² sekalian, assalamualaikum, nak tnya mcm mna rsa sakit nk bersalin, ada org kata sakit lebih lg dri segugut,betoi ka,sy anak first,xdk pegalaman lg, just nak tahu ja,

39 Balas

Tak payah fikir sakit tu . Masa saya mengandung saya tak fikir sebab takut kalau fikir sangat nanti diri sendiri jadi takut . Selalu juga saya mimpi bersalin sebab kita first time mesti tertanya tanya kan macam mana lah rasa sakit tu tapi dalam mimpi tu pun Allah tak pernah bagi izin untuk saya rasa sakit tu , tiap kali dah nak sakit mesti terjaga . Alhamdulillah masa nak bersalin , start rasa lain macam pukul 3 pagi , pi hospital 10 pagi , pukul 10 malam baru start sakit kuat + emosi , pukul 12 minta masuk labour room . Check bukaan dah 5cm , sebab saya dah paksa juga dorang bawa masuk LR so dorang oecahkan air ketuban , waktu ni baru saya rasa sakit yang betul betul kemuncak . Alhamdulillah 2.30 pagi baby keluar . Comel , putih , bibir merah delima je

Rasa sakit bersalin, kita rasa macam nak terberak je sis. Nurse pun cakap bersalin macam nak berak je . Tapi sakit masa nak keluarkan kepala dgn bahu. Lepas keluar dua tu. Hilang da rasa sakit . Lebih sakit lagi dari senggugut bg sy la . Sbb sy bersalin induce. Sebab bby tak gerak . Dua kali prostin. Sakit dia tuhan je yang tahu. Tapi sy kuatkan jugak . Sy berjalan jee. Kalau penat sy duduk 5 minit lepastu sambung balik sbb nak bg jalan bawah bukak. . 2 hari sy layan sakit sbb prostin. 4 jam duduk dalam labour room. Sebab paksa kan. Dr pecahkan air ketuban. Masatulah betul² sakit .

Saya sebab induce. 1st induce takde rase pape. 2nd induce berkocak sikit perut sebab kena paksa keluarkan. 😅 Tapi dia punya sakit, macam nak buang air. Saya cakap ngan nurse nak buang air besar. Nurse cakap bukan nak buang air, tapi dah nak bersalin. Sampai sekarang saya nak tergelak bila teringat balik. 1st baby kan. Tak tahu sangat macam mane. 😅 Tapi Allah lebih menyayangi anak saya. Anak saya meninggal dalam perut sebab air ketuban dah kering. Sebab tu kene induce. Tapi setiap orang, lain pengalaman nyer. 😊 Semoga urusan awak dipermudahkan ya. Amin... ❤️

Salam , sye bsalin normal 3 kali , 2 kali induce pksa bsalin(ank pmpuan 2²) 😂 msuk ubat (sebesar panadol soluble) kat bwah .. ble da lme sikit ubat tu kesan , sakit dye tu dtg kejap² time contraction .. tahan jugak la sedut gas tu smbil bnafas ikut hidung keluar hembus ikut mulut hihi nurse yg ajar , ank ke3 alhamdulilah xperlu msuk wad tunggu , kat uma da pecah ketuban trus g hospital cek bukaan da 8cm msuk labour room trus beranak xsempat husben tngok ank ke3 (boboy)🤗 yg ke4 ni pulak xtau la cemana hihi semoga kte diprmudahkan Aamiin ❤

Saya alhamdulillah Tak rasa sakit walaupun dah 6cm 😅 tapi YG sakitnya bila tolak labour room ,dea pecahkan air ketuban ,lepasto pasti rasa cam nak buang air besar tp Tak lepas lepas 😅 tp lps baby dah kuar ,lega dahh , orang kata jahit Tak rasa ,tapi Mia ad laa rasa sesikitt , nurse akan ajak Kita berborak gan dea ,percAyalah pengalaman bagi ibu adalah melahirkan anak😊bezanya kalau normal Kita rasa sakit time bersalin je,jaga Pon hanya bawah je,dalam sebulan elok da 🙂tapi kalau ceaser lepas bersalin Kita akan tanggung semuanya🙂

Hai mommy to be . I pun first time jd mommy . Sakit tu mcm sakit period tp lebih lagi. Jangan risau n xperlu terlalu takut. Takut xpe tp jgn terlalu sampai kadang2 masuk dlm mimpi atu pun everyday ckp takut laa takut la.Tu mcm dh x healthy. Just be happy dengar pengalaman orang n sentiasa doa ckp yg baik2 inshaAllah sakit tu x mcm org ckp2 kan. InshaAllah Allah sentiasa permudahkan utk hambaNya yg sentiasa ingat padaNya ❤️

Sakit contraction mcm senggugut. Tapi lagi sakit kalau terpaksa beranak cezer.. lepas kena belah tu yg sakiy. Saya dah merasa dua2. Anak first beranak biasa. Anak second czer. Beranak czer lagi sakit. Nak bersin, batuk tu mang sakit teramat. Apa2 pun, sentiasa berdoa dan berdoa agar dipermudah dan cepat sembuh ye..

Sy tak sakit sgt contraction tu. Masi blh tahan. Tp yg sy xblh tahan smpai rse mcm nak meraung adalah time kena jahit. Mse jahit anak first xrsa sgt kena jahit tu tp yg kedua ni xtau nak gmbr cmne. Dlm ati xnak la peggy lg kalo dh mcmni sakitnya, tapi.. skg preggy😅 hrp blh endure la sakit tu this time 😊

jgn pikir sngt psal sakit tu,takut nti mcm biras sya dia tlmpau pikir psal sakit tu smpai pgsan msa nk mneran,think positif je xda org yg bsalin xsakit sis semua org akn rsa sakit...pikir yg baik2 xsabar ank kita nk keluar selamat mak n bby,lepas bby dh keluar pcyalah hilang trus sgala ksakitan tu😊

sakit yg xperna d alami.....smpai semua doa² da x ingat...baca al-fatihah lupa²...last² sya fikir smbil brcerta ngn diri sndri...yg sya ada kat tasik yg sgt indah....tmpat yg tenang....hahaha xtau lah nurse dgr kha x msa tgh ckp ngn dri sndri tu...😆😆