Puting melecet

Haii ibu ibu yg awesome semua. Saya nak tanya. Sy bf dan sebolehnya nk bf secara eklusif untuk baby.skrg baby 1 bulan lebih. Kalau puting melecet, tk bahaya kan bagi fm pd baby. Sbb sy tk tahan sakit pd puting melecet tu. Rasa nk putus puting. Ada kesan yg bahaya tak pd baby kalau awal lagi bg FM? Susu sy mmg byk smpai bengkak susu. Nk pam tkut over supply.

6 Balas

haii . saya pun mengalami puting melecet macam sis . sakit tu mmg tak boleh bawa bincang , setiap kali nak susukan baby , saya akan gigit tuala sbb saya tau saya akan menjerit kesakitan 🥲 bila saya siasat2 punya melecetnya puting saya , rupanya sebab lekapan tak betul , sbbnya saya kidal , jadi belah kanan saya x pandai 😂 tp saya usaha bagi betul2 ngam , sekarang dah tak sakit 🥰 sis kena siasat dulu punca melecet tu sebab apa 😊

4mo ago

saya lekapan dah betul. tapi sebab anak laki dan kuat menyusu. tetap jugak melecet. dua2 belah plak tu. Sumpah sakit sgt. Kdg2 hampir nk terbuang baby tu.

1. Susu fm tak bahaya pada NB asalkan susu tersebut sesuai dgn NB 2. Tak perlu pump, marmet sahaja utk elak bengkak 3. Kerapkan sapu palmers nursing butter/madela purelan cream or apa2 shj cream utk heal nipple melecet. Sapu susu sendiri pada nipple pun boleh

4mo ago

Almost seminggu based on my experience. Petua CL saya sapu madu kalau nk lebih cepat. Cuma kena lap bersih bila nak df, jgn sampai baby terminum K

Sya baby blm sbulan puting dah luka & brdarah. Tapi sya bagi ja baby mnyusu. Sbab ksian tgok dia nangis lapar susu. Lama2 akan okey juga . Sya sminggu dah okey. Sya kerap pam susu & bagi baby mnyusu.

4mo ago

Tak sakit ke sis? sy sampai menangis2 tahan sakit. Tataula sy ni manja ke apa tp mmg jenis tak tahan sakit kot. 🥲 Harap2 cepatla sembuh. Sy bg jgk dia menyusu jarang2 tapi tahan la sakit tuu.

hari tu puting sy pon melecet. sy try petua. selawat & sapukan susu tu pada puting. InsyaAllah dengan izinNya

Pakai balm sis utk bg cepat baik. Tak bahaya pn fm. Baby yg xde ibu semua minum fm sis..

Saya pun puting melecet, anak suka gigit sebelum hisap. Padahal baru sebulan lebih.

4mo ago

Dlm sehari pun boleh sis