5weeks dan puasa

Hai,ada ke yg pregnnt 5weeks dan berpuasa?depends pada keupayaan masing² lah kan

6 Balas

Untuk early pregnancy saya ada tgok video sorang doktor ni dia explain, awal trimester ni tak digalakkan sngt untuk berpuasa. Sbb baby baru nak jadi dan perlukan zat nutrien dari ibu. So kalau sis nak puasa jgk ikut ketahanan badan sis mcm mne, sis larat and takde penyakit apa2 boleh nk puasa, kalau rasa nak pitam pening atau pedih ulu hati rasa lapar cepat2 la berbuka. Sbb kita ni golongan yg diberikan kelonggaran. At least mencuba puasa tu dah dikira okay 🥰

Hai.. sy masa pregnant anak ke2 xtahu yg sy ada isi that time mmg Ramadhan. Sedar2 period x mai n puasa penuh alhamdulillah😅 syukur xde apa jd Allah maha baik. Klu sis dh tahu better jagalah betul2. Skg tgh pregnant yg ke3 5bulan lebih klu larat bb bg kerja sama n Allah izinkan sy puasa je. Tp kena ckp dgn bb yg kita nk puasa InshaAllah dia phm n Allah mudahkan.

kalau boleh jangan, saya punca puasa la, bp jadi low, sampai la sekarang even tak puasa bp low lagi dengan demam ye n spotting gara2 tahan perut..better jangan sis sebab kalau baru lagi bahayakan baby..kalau awak mmg takde alahan or mmg sihat walafiat boleh je..kalau ade alahan or mmg ade penyakit jgn puasa

2y ago

baik sis ,tq

better jgn. saya gugur lepas puasa masa awal pregnant. kita okay tapi baby tak tahu camne

Ya. ikut badan masing2.. ketahanan ibu & baby dlm kandungan x sama..

2y ago

sy ade jumpa doc utk scan 5weeks ,byk benda nk tnye tp lupa ,doc pon tkde suggest ape² ,so sy trtnye² ,huhu

Puasa wajib. Buka kalau tak larat, risau etc. Nti ganti + byr fidyah