Minta pendapat

Hai uolls nak tanya sikit pengalaman, i bru nk masuk 7w.. Dah sminggu i tak puasa. My mom suruh i puasa.. Jgn ikut kan sangat tak larat. Tapi i pulak tak brani.. Sbb baru je lagi kan, dan i pnah ada experience gugur mid of january 22.. So mcm mana eh 😥😥

56 Balas

kalau saya terbalik pula . mak mentua yg tak galakkan puasa sbb dia kata kandungan masih awal kan . kdng risau rahim tak kuat .. puasa boleh ganti kan .. jangan sampai memudaratkan 🤗❤️ semoga dipermudahkan segala urusan awak ..

sis bulan 1-3 trimester satu cuba dapatkan advice dari doctor selepas check up, jgn amik risk utk memaksa baby. bila sis confident rasa selamat baru berpuasa jika tak larat jgn bahayakan baby. Puasa wajib dan blh diganti semula bg ibu mengandung

Jangan paksa diri , and jngn ikut org .. semuaa org tk samaa haa . Syaa yg 35w ni pun tk puasa sbb kk mmng tk bgi puasa . Tkut bby tk gerak and mcm ii bleh jadi .. sis bru lagi , mmng kenaa jagaa n janin perlukan zat ii dri mami untk membesar

Sy terus terang Sy tak puasa 1 bulan sbb Sy kena makan je kalau tak makan nanti mual nk muntah.. Lps tu first time dapat dkt 1 tahun lbh menunggu.. Sy tak peduli nan kata org, suami Sy pun tak pksa untuk puasa..

saya 11 week, memg dri hri prtama xpuasa,,, saya xnak tanggung apa2 risiko.. sbb nie ank first.. alhamdulillah.. semua fhm.. sbb saya stay dgn mak mertua.. dia pon xbgi puasa.. nurse n doktor pon xpksa☺️

saya dari firts puasa . sya x puasa pown , sbb klau lapar dia asyk nak muntah je . dia x bg kje sama lgsung 😆 lambat sikit makan je mula lah rasa loya pstu nk muntah 😅 kandungan baru nak masuk 2bulan

2y ago

kalau Sy baby ivf pown sama juge Dari puasa pertama sampai sekarang asik nk mkn je,lapar je memanjang ..tnga tidow pown boleh ckp lapar 😂. nk kencing,bangun Sy terus mkn .

Better syg baby . Kalau awak cukup makan , takkan effect berat badan , tu y doc saya ckp . Saya sempat puasa seminggu je . Lepastu doc kata kalau you taknak masalah , sayang baby , you kena ikut

ibu mengandung tak digalakkan puasa dikecualikan walaupun masih awal kandungan. takut apa-apa jadi pada janin sebab masih kecil lagi dan kesan pada kesihatan kita juga jika tak makan or minum.

jgn paksa sis. sy mmg x puasa. sbb risau baby perlu ckup zat. kita ok but baby kita x tau. sy lewat makan beberapa jam ja harini. lepas makan tu smua sy muntahkan balik sbb dah masuk angin.

sy puasa bgn sahur mcm hiasa tiap hari..tp bila sy rasa baby xde gerak sgt, perut sy brbunyi ke sy buka je puasa wlaupn bdn sy xde rasa penat, tp risaukan baby sy buka puasa..skrg sy 25week

3y ago

Betul tu.. Kadang kita rasa badan kita okay takde masalah nak puasa.. Tapi baby dalam perut kita tak tahu macam mana..