Boleh makan paracetamol & ubat selsema tak?

Hai, sy pregnant 6w. Demam selsema. Boleh ke mkn panadol dgn ubat selsema? Ke kena dptkan nasihat doc dulu?#firstbaby

18 Balas

35w 2d, saya smlm baru jmpa dokter sbb risau kepala pening sngtt and mata berpinau mcm nak pitam , dokter cek dia kata tekanan darah semua okee and dokter suggest try makan panadol biasa dulu , if still berpinau and pening refer terus ke hospitl utk cek darah semua . so saya cadang kan you pergii cek dokter lah biar dokter tentu kan sama ad bole or tak

masa saya 12w, saya batuk teruk smpai tekak bengkak dan selsema tak kering. tak tahan sgt so pegi klinik. declare dgn doktor yg kita pregnant dan dia akan bagi ubat dgn dose yg sesuai. rasa dah okay terus stop. dalam masa yang sama, kena byk minum air kosong.

sye pun baru jew baik dri dmm selsema n batuk... pg klinik doc xbg panadol pun sis... just bg utk selsema n batuk tu pun yg dos paling skit n xbahaya utk kndungn... seeloknye sis pg klinik dptkn nasiht doc dlu n jgn ambk panadol trus...

panadol boleh. Cuma ubat selsema tu bukan semua brand ibu pregnant boleh makn. Tak silap saya loratadine boleh utk pregnant. Tapi better u inform farmasis. Supaya diorang tau apa nak bgi utk mommy

Sama mcm sy sis demam batuk selsema takut nk makan ubat, pegi hospital doktor ckp ubat demam paracetamol pregnant boleh ambil, ubat batuk dgn selsema jenis tablet dose yg sesuai utk pregnant

beli kat farmasi, bgtau pregnant sbb xsemua jenis boleh. haritu saya g farmasi tanya ubat selsema yg saya biasa makan sebelom pregnant boleh x, dia kata xboleh. tukar ubat lain.

Pernah demam during pregnancy. But i went to Pantai Hospital they gave me Panadol Optizorb. Not all paracetamol is ok for pregnant lady. Pergi jumpa doctor jangan beli sendiri

Penadol tu boleh makan,jgn lebih 6biji sehari..tp utk selsema tu x pasti..sy 2 hari lepas demam truk,jumpa doc,dia bg paracetamol 650mg mkn 2biji 4x sehari..

Hi awak. Boleh amek paracetamol untuk demam. Selsema pun boleh makan ubat selsema. Cumanya jangan terlalu kerap. Saya dah tanya doc, doc benarkan.

Sama saya asyik demam on off + batuk & penat alahan Kali Pertama pregnant. dapatkan nasihat doctor ubat APA yg sesuai