MAKAN BUAH DULU ATAU NASI DULU??

Hai, sy nk tnya,,,bagi ibu mengandung ni, kalau lunch, makan buah dulu ke nasi dulu?? sbb sy ada dpt satu info mengatakan kalau pregnant kena makan buah selepas makan nasi sbb kalau makan buah dulu,gula dlm drh tk dpt control dengan baik, btul ke mcm tu? Selalu sy makan buah dulu baru nasi.... Anyone know please share.

2 Balas

Klau sye da biasa mkan sbelum mkan nasi. X thu pulak ade beza klau pregnant ke tak 😅 ape yg sye tahu, bila mkan buah masa perut da kenyang, khasiat buat x dapat diserap dgn baik dan amik masa utk digest dlm perut.

5y ago

Ohh sorry sis sye tak thu..

Kalau saya, doctor cakap makan buah selepas makan nasi. Yela sebab dlm buah Ada kandungan gula jugak, dlm lauk Kan Ada sayur, jadi sayur Tu membantu mengawal gula dari buah Tu.

5y ago

Owhh mcm tu so btul lah lepas makan nasi baru makan buah ye, tq kak