BARUT BABY

Hai, sy nak tanya yang berpengalaman dan yang berilmu tentang barut baby, sebenarnye barut baby wajib pakai atau tidak? kalau kena, nak beli 🙈#ingintahu #firstbaby

8 Balas

sebenarnya dah tak ingat sampai umur berapa saya pakaikan anak barut 😂. almaklumlah..yg ke tiga ni jarak 6 tahun. lupe dah..hehehe.. tapi yg saya ingat,saya siap buatkan barut gantung (yg macam apron tu),rasanya sampai umur 7 ke 8 bulan masih pakai lah..sebab masih pakai nak elakkan perut anak jadi buncit 🤭. tapi tak tau lah ibu² yg lain macam mana.

Ikut doctor, perlu pakai selagi tali pusat belum tertanggal. Ikut orang tua tua kena pakai sebab nak elakkan angin. Bagi pendapat saya, ikut doctor. Sebab bab bab angin ni, tak barut pun baby boleh kena... Macam baby saya 2-3 bulan tak pakai dah, sebab tak muat. Dia debab.

2y ago

terpulang pada individu. pendapat saya, baby pakai barut @ tidak pakai, sama je, banyak sebab boleh masuk angin. baby saya ni pun pakai barut, sebab orang tua tua kan pantang benda benda macam ni. saya ikutkan aje, tapi saya dah tak pakai kan sebab kesian ketat, berbekas, baby saya pun nampak tak selesa. orang tua tua, kalau boleh sampai berbulan bulan diorang suruh pakaikan barut :D ni pendapat saya ya :) saya respect juga pendapat orang lain

ank2 sy pkai barut sampai 4 bln,sambung lg buat barut mcm apron pkai smpai 9 bln...lain org lain cara ..bimbang masuk angin dan kembung,perut ank pn x nmpk buncit,

Saya masih pakaikn barut. Baby 1bulan lebih. Risau masuk angin. Mak sy pon akn membebel klau tak pakaikn baby barut dan bedung😅

2y ago

Sama lah dgn sy sis..mak2 kite ni akn bebel klu bby x bedung n x pakai barut..

Hi mommy. Barut baby perlu masa anak masih ada tali pusat. Dah lepas putus dah tak perlu (kalau ikut doc cakap).

2y ago

baikk..terima kasih 🙋

Sy pkaikan dekat bby saya waktu dia masih bertali pusat . Bila dh jatuh tali pusat . 2,3minggu mcm tu sy dah tak pakaikan dah 😊.

2y ago

baikk, terima kasih 🙈

Sy tak pernah pakaikan😂 waktu tali pusat belum tanggal pun sy biar je, x pakai barut. Cepat je kering & tanggal.

Saya pakaikan sampai umur 1 bulan je