Tak perlu air gula?

Hai. Sy dah 24 weeks, n checkup kat swasta. Umur 30. Haritu tanya doc bila sy boleh minum air gula, tp dia kata sy tak payah minum sbb takde sejarah keluarga kencing manis & underweigt. Ada ke mommies yg sama? Risau pulak bila tak kena minum 😅

25 Balas

Biasa kk ada history atau tk 28weeks mmg wajib minum air gula melainkan bawah 25thun.. yang saya thulahhh… Klau ada history and bmi tk normal kena minum masa awal2 prgnant and 28weeks mksudnya 2 kali..

supposedly kena minum. sy 30 jugak & anak ke 2. paling2 sgt mnum sekali je. janji brt x Naik mndadak sgt ... msa ank sulung dlu pregnant umur 26 pun kena mnum skali je.... family sy xde kncing mnis jugak

klau di kk 25 ke atas dah mnum air gula.. wlpun xde sejarah keluarga yg menghidap kencing Manis.. kawan Sy check up swasta ada je mnum air gula..detail jugak mcm kt kk...die bersalin kerajaan..

Sy kat swasta mcm ni jgk memula tak kena sbb low risk mom & xd history family kencing manis…tp last2 kena minum jugak sbb faktor mengandung over 26y/o. Sy minum masa 31w pregnant skrg dah 34w

saya pun checkup Di swasta..tapi sini semua kene complete...sy takde kencing Manis apa semua Tu. Alhamdullilah semua ok. swasta depending kot ..not sure la hmmm.😯

Ya.. xpyh mnum air gula utk sstgh kes especially kes mcm sis. Cuma klau gomen ni, kdg² depa nk tgk jgk baseline mcm tu tp bergantung pd keadaan jgk la

kadang2 check swasta n kerajaan lain2.. swasta mcm simple sja bila checkup.. tp klu kerajaan ambik darah la.. cek ni cek tu la.. yg mana satu ok ya?

2y ago

supposedly yg check details lah lagi ok... apa2 masalah boleh trace awal...yes mmg renyah tpi better safe than sorry... sy mmg high risk mom, mgndung je bersepah2 appointment.. kk la hospital la 😅 tpi Sy suka sbb sy dlm list priority doctor..apa2 Hal mmg doctor utamakn sy dlu...

sy 30weeks baru kena minum air gula ..sbb berat badan naik mendadak sbulan 4kg .. tak yah risau sis , ada je org yg preggy x minum air gulaa

normally if u above 25yrs wajib minum air gula 2x. on 14week & 28week.xkira la ade or xde history family yg kencing manis.

sy chk kat swasta 28w baru minum air gula, age 39. mayb ada reason knp x minum. and doc pun dh bgtahu. so no worry.