Asalamualaikum

Hai sy dady to be.. isteri sy pregnant 15weeks..... Isteri sy suka sngt makan ais, siap gigit2 lagi cube ais tu.klau seketul dua xpe la, ni segelas?.. Mohon pendapat, elok ke makan ais ni?

13 Balas

Sy before preggy langsung xsentuh ais. Tp masa preggy suka sgt air ais. And smpai satu tahap mcm wf awak lah. Makan ice cube. Sbb nak hilangkan loya. Biar lidah sejuk, hilang loya. Sy makan ice cube tu sekali je masa 1st trimester sbb terpaksa stay up sane utk bt kerja. Huhu. Lain2 semua sy kerja asyk MC sebab loya teruk.

Sy dulu suka sgt kunyah ais.. Mcm 1 kepuasan. Last2 gigi habis semua reput.. Asal mkn bnda keras sikit, serpih terus gigi. Skrg menyesal xsudah... 😅😅

5y ago

Kesan dia bkn skrg... Tp 10 thn ke atas. Sy skrg baru 30an tp gigi dh rosak teruk. Gigi garham habis lubang semua... Hr tu tergigit kulit telur masin je, habis serpih. Gigi dpn pun serpih sikit sbb gigit bnda keras.

Waalaikumusalam . Gigit ais mungkin sbb pembawakan baby . Takpe. Jangan halang wife cuma limitkan sikit ais tu . Seketul dua cukuplah kot . 🤗

Sama kuat kunyah ais 😂 tapi tak elok sangat makan lah calcium lebih sikit so tak sakit gigi sangat kesan kuat junyah ais tu

Bleh tp x digalakkan nti effect kt gigi isteri la cpt rosak..org x pregnant pn xdigalakkan gigit ais nti gigi cepat rosak,.

5y ago

Tq ...nti sy nasihat wife sy tu😅

Hmm.. Tetiba rasa sedap kunyah ais.. Biasa tak macam tu pun. Susah ni nak stop, sampai bersalin la jawabnya

Sy pun masa ank ketiga pun mcm 2...klau x dpt kunyah ais mcm x sah...

Pembawakan baby tu..tp kene limit..ais xelok utk pregnancy

X de heranyer pon mkn ais.jiran aku mkn sabun..elok jer

Wasalam.. Ok je.. Asalkn tak allergic ais.. 😅😅