20w placenta low lying

Hai smua.. nk tnya siapa ada pngalaman uri ke bwh msa pgnant dlm 20w? Cmna nk bg naik balik eh ada tips x? Td scan sy kategori low lying, doc ckp sokay la lg sbb msih awl nt kna scan lain msa dh 7bln kot tgk uri trun lg ke x. Yg sy thu klau ke bwh lg bhaya kan.. shabat2 ada tips x utk bg uri kt atas? Rsau kot mkin trun je.. Share2.. sy firstime pregnant xda pngalaman 🥲#bantusharing #seriusnanya

9 Balas

mcm placenta previa ni.. ada separuh org dengan cara bersujud blh naikkn uri.. ada teknik yg satu lg letak kaki ke dinding selalu pn blh naikkn uri... paling simple doc kata kalau nak naikkn uri kena bykkn bedrest jgn stress.. jgn byk berjalan..jgn berdiri lama sgt..jgn angkt berat2.. jgn dukung anak org lain atau baby org lain ..mmg kena elakkn... sbb risiko tinggi pd yg alami uri bwh ni .blh akibatkn pendarahan dan bhaya pd nywa ibu dan bayi.. mcm sy dlu smpai 34 minggu uri xleh nk naik ..jd doc nasihtkn admit dan bedrest dkt hsptl hingga selamat due..tp mcm sy sbb ms tu dkt nk ry doc pakar takut nnti sy bleeding ms doc pakar tgh cuti raya..jd doc nsihtkn sy bersalin awl..jd sy czer pd 34minggu.. puan kena bykkn rest je..jgn buat pape kje runah .kalau ada kata kita ms pregnant mls n etc..just ignore je..sbb kita n husband je tahu risiko kita hamil bagaimana..satu lg elakkn perjalanan yg ambil ms lm duduk dlm kereta...sbb ia bahayakn kita..takut tiba2 bleeding .. dan dlm ms yg sm sy nsihtkan puan try beli maternity belt untuk ampu bwh perut..bila kita berjln nnti kita akn rs sakit dkt bwh kita mcm nk terberanak bila rs ada tekanan dr dlm perut.. tu jd bila pakai maternity belt blh bg kita rs selesa nk jalan .. pape pn elakkn perjalanan long distance..duk rumah je tu yg terbaik jika alami uri bawah ni .sbb stress sgt pn xblh..kena mood happy je .. pape puan jg dri bebaik k . please sgt2 mana bakal mmy yg tahu ada uri bwh ni..tlg jg dri..sy bukan nk tkutkn kalian sbb risiko mmg tggi..sbb pnh trjd dkt kwn baik sy sndri..dia alami uri bwh bleeding dia koma seminggu selepas bersalin dan hilang ingatan seketika amik ms nk pulih ingatan nya .hrp bakal mommy n bakal daddy tlg alert n jg wife kalian baik2 k... doa sy pd smua bakal mommy .mg dpmudahkan segala urusan mommy dr saat hamil hingga selamat melahirkan .Allahuma aamiin Ya Mujib..with the big hug❤️

2y ago

sm2 kasih mommy ;)

lpas solat, ambik masa bt menonggeng selama brp minit, smbil menonggeng tu berdoa byk2 mntak Allah permudahkan urusan, mohon doa uri naik, pas tu time solat tu klau leh sujud tu biar lma sikit, jgn kalut2 nk bngun.. tido bykkan mengiring, try la usaha tips2 ni.. mna tahu Allah nk tolong bila kita berusaha

2y ago

sis penah alami placenta low lying pada minggu keberapa ya? sis try teknik ni berjaya tak?

Haritu mase kat hsptl saya ada tanya akak tu knp dia czer. Katanya uri dia kat bawah sebabtu kena emegency czer. Kalau awak nak elakkan better awak banyak ii kan menonggeng. Elok tuu. Semoga bermanfaat 😊

2y ago

Ha aa itu lah sy ada bca nt kena ceaser klau uri kt bwh.. rsau jgk.. tu yg dri skrg ni nk cuba naikkan balik sbb org ckp uri boleh brubah lg awal2 ni jgn smpai dh hjung2 nk brsalin dia kt bwh dh xboleh naik.. btw tq yerr.. saya cuba,hrap2 diprmudahkan 🤗

Sy pon mcm nii td scan doc ad cakap , tkot jugak dengar bila ckp mcm ni,, tp tahu awal mungkin boleh buat apa yg ptut kann..

2y ago

Ya betul.. doc ckp jaga jgn bg trun trus je nt klau x bahaya, so smntara awal ni uri boleh brubah2 lg kita usaha je tips2 yg shbat2 kita bg ni, smoga diprmudahkan 🤲🏻

saya 29minggu pun plasenta masih dekat bawah tunggu 7hb ni scan balik macam mana ..

saya 20w pun placenta low lying 3 kali dah masuk wad utk pendarahan.

2y ago

Alamakk.. stakat skrg ni sy xpnh ada lg bleeding ka apa.. hrap2 boleh naik balik laa 😥

Banyakkan sujud lama2 atau menonggeng setiap hari

2y ago

Semoga dipermudahkan ❤️

nanti uri naik sndiri . ikut gerakan bayi

bykkan menonggeng