Bantu sya , sya first mom

Hai smua baby sya 5 bulan 6 hari . Dia tdur buai kdg x . Bila sya ajak tdur skali atas katil dia asyik nak menempel je. Tjaga sikit nak menetek smpai dia tdur . Pastu brulang smpai kepagi dn sya rasa smpai sakit dah nak mnyusukn dia . Kalo sya ltak dkat buai dia trjaga nanti menangis nk susu & susah utk sya tdur kan dia smule kalo dkat buai. Sya dah try bagi puting angin dia x nk. Mcm mana ye nak buat atau mmg mcm tu ? Adakah 6 bulan dia akn brubah?

4 Balas

Hi, umur baby kita sama! Anak sy pun tdo buai, tapi sy dah stop pakai buai hujung bulan lepas and buat sleep training. Baby kita paling last pakai buai smp 6 bulan ( boleh refer baby language IG) lebih dr 6 bulqn, anak akan terikat dengan buai je nanti. Nak pegi bercuti pun susah nnt. Utk sy start sleep training, sy belajar, hati kena kental untuk buat sleep trajning. Apa yg sy buat, sy tinggalkan anak atas katil ( tp keilinh dia takde bantal yg banyak la and kadang dalam sy letak dalam cot dia, sy akan tgk dia sembunyi2, dia tak nampak sy. Dia akan menangis mencari mummy tp biarkan dia, sabar je. Sy hanya akan munculkan diri bila sy dengar dia menangis betul-betul dan bukan merengek2. Tapi cara ni sy buat ikut peringkat. Mula2 nangis sikit terus sy tenangkan dia, hari ke hari sy jarakkan. Mengempeng / menempel banyak maksud, samada anak tak cukup susu / tak puas menyusu atau mental leaping atau perubahan fasa, boleh download apps The Wonder Weeks. Kalau dia tengah mental leap, mmg dia akan kerap merengek, nak menyusu je sbb dia tengah alami perubahan fasa, dia nak calm diri dia dengan cara mengempeng. Contoh mcm kita baru masuk keje di tempat baru, nak sesuaikan diri agak awkward kan, mcm tu baby, cuma dia tak boleh cakap. Jadi apa sy buat, sy refer pada lactose counsellor, check balik dia cukup susu ke tak sbb sy pernah baca pasal anak asyik nak mengempeng je, jadi jawapan utk anak sy asyik nak mengempeng / melekap je, lekapan anak masa menyusu tak optimal buat anak tak puas susu. Tp ada satu masa dia mmg perlu melekap je smp luka2 nipple sy, sbb dah penat sgt dia asyik menempel je smp lekapan masa anak menyusu pun sy tak jaga, bila check apps, oh time tu dia tengah alami perubahan fasa / mental leaping. Maaf ya panjang sikit komen, sy share apa yang sy alami.

kalau waktu malam better bagi tidur bawah sis, jgn biasakan tidur kt buai . bab myusu ni, maybe dia tak dpt tidur dgn lena lagi kot. n rasa badan awak ja.

Dia takkan berubah kalau kita tak sleep training. Sleep training effective 4m-6m. Kalau lebih dari tu dia akan berterusan ngempeng