pcos

Hai sis....Sape tahu sakit ape tu and ape simptom dia ??

6 Balas

Pcos ni maksud polycystic ovarian symptom. Antara symptom pcos adalah byk telur2 yg tak matang/terbantut Di kilang telur dan tak dpt dilepaskan. Klu scan akan nmpk byk telur kecik2. Symptoms lain period tak teratur / tak dtg dlm jgka masa lama akan sbbkan ovulasi tak berlaku. So susah nk conceive utk hamil. Berat badan naik mendadak dlm masa singkat juga sbb pcos ni dia intolerance to insulin, so klu kita mkn manis2 gula akan terkumpul dlm bdn.

Kefahaman sy telur yg tak matang..biasa period tp xda telur yg matang...biasa pcos klu check waktu subur ssh jmpa..Tanda biasa period xtratur, berat bdn berlbihn n byk bulu di muka biasa bhgian ats mulut mcm misai.. klu skit nie doc biasa bg clomid utk matangkan telur klu nk cuba hamil..

Ohh sbb saya selalu baca mommy2 kat dalam ni byk yg kena pcos .. so saya cuma nak tahu .. maybe ade terkena dekat saya 😣😣

Klau sis buat scan kat ovary, bnyk ovum2 x matang dh susah utk ovulasi. Simptom maybe haid x teratur. Better sis jumpa doctor.

Pcos ni jangkitan kuman di ovari.. Mnyebabkn keputihan banyak.. Dan period tak teratur..

Rahim jatuh kot...rasa berat katbbawah