Kenapa buat tekanan darah hari2

Hai sis Sye nk tnye Knp ye.. nurse srh cek tekanan darah hari2.. sbb nurse x espln betul2? Kdng Sye bru 20week mmg kna buat ke atau ada mslh lain ye sis.. sory sbb Sye first baby nie xphm sngt😅

12 Balas

mungkin lain kali sis boleh tanya direct dgn nurse. sbb saya pun direct tanya nurse kalau saya ada kemusykilan. sebabnya kadang² badan ibu² lain tak sama dengan kita. saya pun first bby. tak kesah lah nurse nak marah ke apa. kite tanya je. hak kite nak tahu badan kite. kalau die taknak jawab. sis ajak laki sis tanya depan nurse. kita buat macam tu. kalau ada laki yg tegas sikit mungkin nurse takkan marah kite.😆

Ada tekanan darah tggi...ikut pada bacaan tekanan darah tu...sbb setengah org kna hari2... da seminggu sekali & ada jgk sebulan sekali..ini sgt penting utk lihat perkembangan kesihatan ibu & kandungan..

Awk ada masalah tekanan darah lah tu. Nnt tanya nurse balik untuk kepastian dan pemahaman. Bnyakkan tanya, ckp elok2. Nurse sudi je terangkan, dah tugas dia untuk pantau pesakit.

2y ago

🌻

mungkin tekanan darah awak tinggi kot. mcm kita dulu sebelum 20 week kena buat juga. tapi after result okay dia dh stop suruh check lagi.

2y ago

Oh yeke sis.. mcm tu baik sis tq😊

macam saya tekanan darah rendah so mmg kena check setiap checkup , mungkin awak pon ada masalah tekanan darah jugak untuk nurse pantau

sama dgn saya juga . doc sruh saya 5x hari seminggu kena datang . pastu saya confirm kan dgn misi . depa ckp xyah datang . hehe .

Biase sebab berat naik... Sy pun kne buat EOD BP bulan lepas seminggu je... Bulan ni naik plak kne 2minggu terus tpi selang sehari la..

2y ago

Atas klinik sis... Ada klinik boleh... Ada klinik x boleh.. Sis boleh tye nurse boleh ke tak.. Mcm klinik dkt tmpat sy x boleh.. Mmg selang sehari kne g cek bp dkt klinik

Selalu kena ambek bp sllu sbb berat badan terlajak naik. Doc risau nnt time bersalin kita kena hypertension

2y ago

Ikut bmi sis..haritu saya max boleh naik 13kg spjg prgnnt so sbulan bb boleh naik 1.2kg klau terlebih nurse /doc bisig skit and kena monitor bp stiap hari or repeat mnum air gula 😅

Berat naik banyak ke sis? Saya check bp sbb berat naik lebih dari sepatutnya.

2y ago

Hi sis nak tnya klau nurse suruh cek bp tulis dlm buku. Boleh ke kita record sndri atau mmg kena ulang alik kk?

nurse sy ckp nk monitor risau ibu kena sawan.. so buat aja. n enjoy

2y ago

betul tu semalam sy check up bp tggi 123/95. nurse buat sampai 5 kali semua lebih 90. last² baru 89 pastu kaki sy bengkak jd nurse takut sy risiko PE. now 39weeks tggu masa nak bersalin je. nurse ckp maybe BP tggi sbb tarikh due makin dekat