Baby x ray

Hai sis nak tanya bahaya ke tak kalau baby dlm kandungan kena x ray.. Sbb saya tak tau yg saya dah menandung 1 bulan lbih.. ? saya takut sangat.. My second baby ? doa yg baik² ❤

8 Balas

Bhye sbnrnye sbb radioaktif..sbb tu klo nk wt x-ray biasenye juru xray akn tnye kte mngndung or x sbb pmpn mngndung mmg xbleh lngsung wt x-ray. Pape pn sy doakn smoge kndungan sis baek2 sj n kne ingat sme yg brlaku adalah kkuasaan Allah SWT. Mngkin sis bleh rjuk doc utk pndgn yg lbih tpt lg.

5y ago

Ok sis. Tq sis

Saya ada kawan yang sama situasi dengan awak. Dia buat x ray tapi tak tahu dia dah mengandung 2 bulan. Alhamdulillah anak dia sihat je dan cukup sifat. Jangan risau, banyakkan berdoa. Keadaan bayi bukan diyentukan oleh xray, tapi tu semua kuasa Tuhan.

2y ago

Lega sy baca komen sis. Doakan sy juga ya. sy baru tahu pregnant ni lps buat pregnancy test. Minggu lepas sy ada buat x-ray dada. Sbb company mmg setiap tahun buat medical checkup staff.

Hai sis..saya nk tanye la..kandungan saya dah 17 minggu..dlm 17 minggu boleh ke x ek kite dpt rase degupan jantung bby n pergerakn bby..

5y ago

normal

Sis same mcm sy mse X-ray xthu pun Dah mengandung 1bulan...berdoa agar ank kuar sihat dan xde masalah...skrg dh 29weeks

5y ago

Saya takut ank ada ape² je

Kalu scan bby ok .jgn xray tulang ke hapa tu sht bahaya.kawan say keguguran sbb sinar radioaktif..hanco

5y ago

Kna cpt refer doc.. Takut

In shaa Allah takde apa-apa sis. Semoga baik baik saja semuanya

In sya Allah, doa yg baik2 k sis...

Sis buat xray apa?

5y ago

InshaAllah sis takde apape. Area paru2 radiation dia sikit je