VAKSIN BOOSTER

Hai. siapa sini dah ambik vaksin booster waktu hamil ?? dah dapat appointment , tpi masih risau

36 Balas

better postpone je dlu,ambik booster lepas bersalin,setiap org bdn x sama,side effect kita yang tanggung,risau kat baby la,bkn senang nk dpt rezeki baby..sy dpt tarikh booster drp nurse kkia,lepas tu rasa mcm x sedap hati,call nurse tu balik tye boleh x sy xnk ambik booster lagi,nk ambik lepas bersalin,nurse ckp ok je tiada paksaan katanya..so sy mmg cancel la tarikh booster tu..

Saya dah amik masa 36w, alhamdulillah ok takde apa2. Dia ikut antibody masing2 sis. Pada 39w saya positive contact rapat dgn suami, alhamdulillah simptom hanya selsema sahaja. Saya kena quarantine kat hospital, lagi sehari tarikh due baby nak keluar. Alhamdulillah dua2 selamat

saya tak ambil dan xkan ambil dah...benda dalam ujikaji xnak risiko kan diri dan baby...saya vac 1 dose je awal2 aritu , Sebb terpaksa atas dasar Keja , lepas dose 1 kesihatan terus drop sebulan tanggung sendiri...lepas dari tu majikan tak paksa lagi dah untuk ambil vac

sebaiknya tunggu selepas beranak vaksin.. saye dos yg pertame dan dos yg kedue vaksin selepas habis pantang . takut nk vaksin semase mengandung🥺 mc selalu tanye pasal vaksin.. tapi sye menolak. tunggu selepas beranak😅 sekarang ni anak pertame sye dah 4 bulan lebih😁

sy geram btol doc pksa2 ambik booster tu..bkn itu pilihan kita ke..Sy risau kesihatan Sy ngn bby dlm kandungan..knpa doc ssh nk FHM..Byk side effect lepas ambik vaksin tu..ni kan plk booster..Sy dh ambik 1 dan 2 dose bkn xambik lgsg..cma xberani nk ambik booster ni.

2y ago

Reject je appointment kalau tak nak ambik

Saya dah ambil booster masa 16w. Alhamdulillah takde side effect teruk, cuma lenguh tangan je. Esoknya boleh ke kerja macam biasa. Doa doa semuanya mudah, usaha dan tawakal pada Allah yang kita nak lindung diri dan baby. InshaAllah ok semuanya

2y ago

Yup. AZ, AZ, pfizer

sya pn postpone dh 3x utk cucu booster nie sbb bla tgk side effect mbr2 yg x prngt pn ada yg mcm2 seram jgak tp ape2 pn depend ats body2 seseorg kan...sya lps brsalin bru nk amik booster nie sbb baby kt dlm.x tw cmne klu kt luar sng nmpk dpn mta...

Saya baru amik jumaat lepas, genap 34 week. jumaat tu amik pagi, sehari okay, tido malam start tak sedap badan, sabtu satu hari rehat / tido, hari ni kembali okay . adalah sikit sikit rasa sakit badan/ mengantuk/ letih. tambah tambah lagi dah 34 week.

2y ago

memang rasa 50 50 masa nak pergi cucuk tu, cuma tawakal saja lah sbb kes pun dah semakin tinggi. berserah saja. appun pilihan ditanggan kita.

Saya sudah.. sblm ambil vaksin, amalkan gaya hidup sihat, makan jaga.. minum air secukupnya. pada hari vaksin, makan dulu sblm pergi vaksin. lps vaksin, rehat secukupnya. Minum air secukupnya. jangan buat aktiviti berat selama seminggu.

Saya dah amik masa 22weeks. Sebelum ni sinovac. Booster dapat pfizer. Lengan tempat suntikan je lenguh untuk 2 hari lepastu tak lenguh dah. Demam semua takde. Lenguh tu macam suntik kancing gigi je rasa dia.