Gatal gatal

Hai semua..nak tanya..biasa ke pregnant jadi gatal2? Makin digaru makin gatal..

18 Balas

sy 1st prgncy dulu trigger eczema. tak pnh2 spnjng hayat kena. awl2 tu naik bintik2 kecik je kt lengan pastu mkin lama naik bdn. sy masa tu byk tahan tak guna ubat. dekat masuk 3rd trimester flare up 1 bdn smpai muka pn ada last2 kena warded cucuk steroid. nsihat sy klu doctor bg ubat guna la sebaiknya jgn jd mcm sy smpai berair eczema tu sy duk tahan bila dh flare up teruk tu mmg tak dpt nk thn pn. doctor ckp selamat ambil steroid masa dh 3rd trimester tu yg terima saja apa2 rawatan asal boleh pulih. alhamdulillah lps 2 mgu tu berkurangan tp kena rajin la sapu 1 bdn moisturiser sapu steroid. naik pn sikit2 manja gitu. tp eczema tu melekat lps brnak smpai skrg. ni 2nd prgncy dh start dh tanda2 nk naik teruk. doakn ya.

gatal2 macam mana tu? ada orang kalau pernah ada alahan sebelum pregnant, kadang bila pregnant dia naik balik. eczema pun sama. kulit pun senang jadi sensitif bila pregnant ni, boleh buat senang gatal juga. better check semula kalau ada tersalah makan ke etc. kalau dekat area kulit yg stretched ie breast peha perut, most probably sebab kulit pecah, sapu moisturiser selalu. kalau gatal2 tapak tangan tapak kaki sahaja boleh jadi simptom masalah hati, kena jumpa doktor cepat2. moga cepat sembuh sis 💐

Sama macam saya. 1st trimester gatal celah jari je, Start 2nd trimester terus naik gatal gatal kt lengan tgn lepastu sampai ke muka. Jadi kering n merah bertompok n gatal juga🥲 jumpa doc, doc bg hydrocortisone utk sapu selama 2 mggu. And boleh sapu any moisturizer tanpa chemical setiap masa.tak tahan sgt boleh ambil ubt alergik loratidine. Mlm mlm lagi la gatal merenyam 😩

Kulit gatal tu boleh jadi sebab: • hormon time preggy • kulit meregang & mengetat • ekzema • OC (obstetric cholestasis) Boleh cuba sapu stretch mark lotion / moisturizer ya sis. Jangan garu, nanti tinggal parut macam saya sekarang pun ada lagi~ 😅

biasa la tu. doc cakap pembawakan budak. saya dapat penyakit gatal2 seluruh badan pada usia kandungan 8bln. 3 hari lepas bersalin baru hilang gatal2. tinggal parut sahaja. ni dah 93 hari, parut dah makin pudar.

Jgn digaru sis, mmg gatal sbb hormon. Sy gatal bahagian kaki dri peha smpai ke betis. Tukar sabun yg moisturizing and apply lotion. Tahap smpai gatal je sy tepuk2 tak garu. 🤣

Sy ada kena juga gatal2 tu waktu pregnant. Bintik2 kecik warna merah. Sy pakai cream yg ada aloe vera. Sapu banyak2 tiap malam. InsyaAllah boleh kurang gatal

Jgn Garu, akan jadi stretchmark.. try sapu stretch mark lotion.. mama’s brand bagus sgt. Kalo terlalu gatal, letak icepack balut kain sekejap.

sama la. dtg la gatal2 Nye. lbih2 area pelipat.. lg2 kt blah pelipat lengan.. dh gelap jd nya.. dh ler tmpt amek darah. Kang x nmpk urat lak nnt..😅.

Yer normal sy gatal dri peha hingga kaki 😅 sapu lotion je , kadang geram sgt gatal xbolh bincang sy letak minyak kapak 🤣