CARA TURUN BERAT BADAN IBU HAMIL

Hai semuaa, saya nak tanya cara untuk kurangkan berat badan memandangkan berat badan saya naik 3.5kilo untuk 2 minggu. Total yang saya boleh naik cuma 16kilo. Saya baru 34minggu dan total berat saya dah naik ialah 17.5kilo. Doktor dah bising, saya kena datang klinik selang sehari untuk check bp. #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

4 Balas

Sy stop minum minuman manis, bykkan makan syuran & buah yg xmanis, tukar beras kpd beras perang smpai baby lahir, xmkn kuih kecuali 1 kali sminggu sbb craving 🥹 roti pun xmkn yg roti putih sbb tinggi gula sbb sy gdm on diet. Dlm 3 munggu turun 2kg. Mkn masih sma mcm sblum disahkan gdm tp sbb beras tu dah tukar & minuman manis2 tu dah stop, alhamdulillah, membuang lagi lawas dr sebelum ni 😅 klau sis xdpt tukar beras ke beras perang pun, just sukat nasi berapa byk nak makan je. Jangan smpai sepinggan penuh hihihii in sha Allah boleh ♥️

Nak kurangkan berat badan macam tak boleh. Tapi kalau nak control naik tu mungkin boleh. Caranya sama je macam waktu tak pregnant. Makan diet low carb, tukar yang putih ke brown atau whole grain, cut on sugar, banyakkan exercise. Ni pun nasihat yang saya dapat sebab sekarang 35w total naik 14kg dah 😂

kalau biasa makan roti selain waktu makan nasi, try makan gardenia yg warna purple tu. Yg tu kenyangg lama jugak. Sy ambik roti tu sapu coklat light light dan letak avacado. sedapp jugak.

mcm sy last mkn jam 7 mlm . mlm klau lpar sgt mkn buah atau roti dan minum susu spya knyg .

2y ago

Susu apa awak minum