Gastrik menyerang

Hai semua. Usia kandungan baru 7 minggu tapi saya diserang gastrik. Pergi farmasi mintak ubt gastrik utk org mengandung. Mereka bg ubt gaviscon. Boleh ke mkn gaviscon bg ibu mengandung? Saya cuma perlukan kepastian dan pendapat. Terima kasih semua

14 Balas

Saya tak sure , tapi lain orang lain badan reflex , ada yg serasi dan ada yang tak . Sis boleh rujuk doktor swasta mahupun nurse kk . Macam saya gaviscon tak serasi , makin sakit rasa gastric tu sebab beli di farmasi tengok ramai syorkan tanpa rujuk doktor . Lepas rujuk dapat ubat angin biasa dan makan baru okay .

2y ago

baik. sbb farmasi tu syorkan gaviscon tp tk boleh double action katanya..trima kasih

saya ada mslh gastrik tpmasa saya 6 minggu,saya kena gastrik yg agak teruk jgk smpai kena admit.amik ubat frmasi kerajaan. farmasi kerajaan x bg ambil ubat kapur mcm tu. saya google mmg x elok utk janin. farmasi syorkn ubat lain. nama dia pantoprazole. tp saya syorkn puan pg jmpe dr.

boleh. dorang takkan bagi kalau tak bagus, dorang lg tau pasal ubat dari kita. cuma sebab pregnant rasanya lg bagus consult dgn doktor dulu.

Boleh makan gaviscon sis. Saya makan jugak dari 1st trimester. Tp jangan kerap yea. Kalau betul2 sakit baru makan.

2y ago

baik..trima kasih ye

Boleh makan doktor kata tapi apa2 pun better jumpa doktor terus sis. Risau ada yang tak kena plk nanti.

Rasanya selamat gaviscon. Tp dptkan nasihat farmasi atau doktor dlu ye takut org tak sama penerimaan nya.

2y ago

trima kasih sis

sy amalkan mnum air suam plus madu, alhamdulillah gastrik tu bkurang

Boleh sis, saya tanya doktor saya dia kata boleh makan

2y ago

baik. trima kasih ye

boleh. gaviscon selamat utk ibu mengandung.

2y ago

terima kasih

boleh je makan. sy dulu tu pon amek