Sembelit sepanjang lepas bersalin

Hai semua.. tlong jap siapa tahu cara xbg sembelit? Sy spanjang lps bersalin smpai skrg dh 2 bulan asyik sembelit je.. penat la asyik nk kena meneran ja.. dh la czer nk teran kuat2 sgt takot plk luka kt dalam xlega lg.. dh la tgh menyusu,nk mkn mknan pelik2 masam nt takot anak cirit plk.. help.. #bantusharing #seriusnanya #firstmom #firstbaby #pleasehelp

19 Balas

masa cek up anak, sis ada bgthu pd nurse? kalau belum, better tnya pd nurse. tnya ubat apa yg sesuai, atau lebih baik, sis pegi farmasi. tanya pd ahli farmasi sndri ubat apa yg sesuai sebb tgh bf. dlm masa yg sama, sis kena byk kn mnum air/makanan tinggi serat. buah, sayur. elakan mkanan yg buat sembelit

Guna shaklee Ostenutrix (bukan ubat tapi vitamin).. sy guna ney time anak pertama sebab alami sembelit yg teruk..skrg pun tgh guna,,prgnant anak ke2..sembelit sebab mkn ubt tmbh darah..Alhamdulillah berkesan..

2y ago

Sama juga. Saya start amal dari mengandung sampai melahirkan. Kalau tak sempat minum susu atleast saya dah makan oste alhamdulillah membuang sgt senang. Tapi perlu di ingat juga pengambilan air putih sgt penting & buah serta sayur juga perlu terselit sekali waktu makan.

minum air mineral cukup2 .. jgan smpai bdan kurang air .. makan pun kena jaga .. nasi jgan lah masak keras2 sangat .. lauk plak jgan kering .. mkan sup2 dan sayur

minum pelawas,beli kat farmasi. tp sy lepas sebulan,dh makan cili sikit²,anak fully bf. tak lalu lah asyik sembelit je. sesilap buasir kang. 🤭

sy mkan product nonaroguy..mmg sy sembelit teruk..sy start makan lepas 30 ari..makan waktu malam..pagi esok..mmg membuang n najis lembut je

2y ago

sy ambik yang ni

cuba beli ubat bontot jenis air tu atau minum .masa pantang saya makan nasi macam bubur tak berani makan nasi takut sembelit.

sy 7bln alami smbelit slpas bslin..sy minum avo kent try cri kt farmasi...alhamdulillah ssuai utk myusu ...skrg smblit dh ok

beli lactul kat farmasi , dlm masa yg sama bykkan minum air n buah oren/mkn vitamin c cepat baik luka czer sembelit pon x

2y ago

sama lah kita 😄

Assalam sis..sis cuba kerap makan limau sy amal kan tu dn air msk byk alhamdulillah xde sembelit senang berak sis

saya pun ceasar. Time berpantang lama sembelit. Saya minum susu HL je, confirm membuang.