Keguguran..

Hai semua.. sy baru shaja keguguran, doktor sarankan sy berpantang seperti pantang bersalin.. jadi sy nak tanya.. siapa ada pengalaman pantang bagi keguguran.. boleh share ? Pening sy, nk ikut tradisional, atau moden ... masing2 menyalahkan.. 😭😭

6 Balas

dulu masa 2/2/22 tu saya pantang macam pantang orang bersalin. tapi takde la pilis semua tu . dalam tempoh pantang tu, saya mandi pun air herba yang suam2 panas , makanan pun panas2 untuk elak masuk angin. berkain batik untuk mudah urusan nak ketoilet dsb. stokin tak dilupakan , wajib pakai untuk elak masuk angin . minyak panas sentiasa pakai . bertungku tiap hari . air pun panas2 je minum . roti dan biskut kering standby incase lapo . saya sebab time tu pantang rumah mertua, dihadkan makan 3 kali sehari sebab apa tah. tak ingat. so kalau lapar, saya akan makan biskut / roti . lepas habis pantang 2 minggu tu ( saya pantang 2 minggu sebab keguguran bawah 10minggu ) , saya gi berurut . untuk lembutkan urat saraf & naikkan peranakkan semula . pastu makan ubat untuk sembuhkan luka dalam ( tak ingat nama dia sebab ubat dari indon, ibu ayah kepada suami kakak saya indon jadi stock ubat tu sentiasa ada sebab dorang jual jamu ). after first period lepas keguguran, saya rancang for next pregnancy walaupun takut , trauma tu masih ada tapi saya percaya akan ada pelangi selepas hujan 🤗 oh lupa, lepas keguguran pertama tu, saya nonstop makan folic acid setiap hari sampailah dah masuk trimester ke dua ni 🤗 saya stop sebab saya makan obimin dah, dalam tu dah ada folic acid .

thun lps sy gugur 8 mnggu ..sy brpntg cm org brslin jgk tpi tkde la mcm btul2 org brslin. sy just pakai stokin and mkn makanan yg blh di makan. xboleh mnum ais. ikan ikut ikan ape blh makan. sbb last year sy brpantang rmh mak mrtua, mk mertua yg masak . sy duduk baring je .. lepas dh hbs drh , sy trus solt cm biase . xbuat keje berat2. cume ble nk brsme dgn suami rse sakit sikit. kalau iktkan kena tjnggu 3 hingga 6 bln bru blh brsme dr ckp tp sy xsnggup tgk suami sy tgk bnde bkn2. so sy trpkse brkorban diri sy yg trauma dgn batang yg dr cuci tu utk brsme dgn suami. kalau dr yg cuci sndri skit sgt dye duk jolok2 dgn batang ape nth skali dgn gel. bkn sekali dua jolok, 4 org doktor 10 kali jolok. sy rse nk ngs sgt😭😭😭saakittt. nk brsme dgn suami lg saakit😭😭😭.. lepas 6 bulan thun ni sy start preg balik .

2y ago

itulah tu. ooh alhamdulillah la cmtu sis . sy skrg dh msuk trimester ke 3 , 28weeks . alhamdulillah brthn jgk thun ni. tq ya sis . sama2 🙈

tq sis, lengkap betul sis sharing ... lebih kurg sy jugak pntang tapi x brpa jaga bab tungku.. bab lapo tu mmg kan..mmg asyik lapo je tmbah2 musim sejuk ni asyik teringat roti je hehe.. bab urut tu alhamdulillah dh setel 3 hari berturut2..tapi xde la mndi2 herba or sauna.. alhamdulillah tumpang gmbira sis dh preggy balik.. smoga baik2 shja buat sis n baby.. amin.. tq sharing sis ya!

Sy dlupun berpantang juga jaga mkn, pantang dgn suami sbln juga mak mertua pesan. Siap urut juga tp xdela mkn ubat apa2. Cuma bidan tu cakap seeloknya bertungku juga tp saya xsempat buat. Genap 30 hari period mcm biasa. Kalau boleh rest dr pregnant sekurangnya 3 bln.

sy pantang biase je, makan sup2 tkde goreng2. minum air panas, makan set nona roguy teh dan pil tu. pantang dgn suami sebulan, pantang makan 2 minggu.

Jaga mkn sis,,pakai stokin bertungku semua,,mcm kita bru lepas bersalin tu,,buat 3 minggu ka mcm tu,,jaga diri ya sis