Berpantang Keguguran.

Hai semua..saya bru keguguran anak pertama dan berpantang sendiri..selain pantang makan,perlu ke bertungku pilis tapel bagai? Skrg zaman moden. Tye kawan2 ade yg pantang ade yg TAK PANTANG langsung.. ape pendapat kalian?sy dah xde org tua utk rujukan..🥺 #1st_experience #pantangkeguguran

14 Balas

mkn tk prlu pantang kcuali ada allergic ..sy 2 kali keguguran biasa dan skli kandungan luar rahim tak pantang mkan tpi sy guna bengkung/bertanggas/guna stocking ikat rmbut.. sma mcm bru lepas brsalin ...itu cara saya lah tp ikut awak nak pantang mcm mna ...bdan kita tak sma klau mcm sya mmg lemah..tak pantang buat kembung je perut(masuk angin kata org) saya dah rasa masuk angin tu hmm siksa yg teramat perut sakit memulas je bdan sejuk dh mcm demam panas 😌 bukan main2 rasanya sbb tu sy mmlih utk bpantang

sy gugur 2 kali anak ke 2 and 3. x pantang mkn.. mkn biasa jek. sbb kalo nk pantang tuk jaga badan, pttnya utk selama2nya kene mkn berkhasiat, bukan setakat 14 or 44 ari jek 🥰 so sy makan apa sy nk asalkan x alergic. urut n bertungku sy amik 5 kali dlm 2 minggu tuk manjakan badan.. 😁

Saya gugur 9 week. Kene D&c.. Pantang makan & bertunku.. Urutan badan sauna tangas smua tu saya buat utk seronok. Feeling feeling.. Hehe.. Pendapat saya berpantang cara traditional tu bagus. Tp kalau senang cara moden pon boleh.. Ikut keperluan badan masing masing..

ikut usia kandungan ketika keguguran. yg pantang ni sebab nak jaga badan dan rahim. sy gugur 6 weeks pantang bab makan je, tk makan yg berangin, berais, stoking pakai. yg lain tu tkde ape sgt

Bergantung atas badan masing².. sy 2x gugur..kandungan bwh 3bulan.. mkn mnum mcm biasa.. bykkan rehat je.. jaga diri utk persediaan nk mengandung lg.. paling kurang pun 3bulan lps tu..

Kalau saya, saya suka berpantang. sbb kita nak guna badan kita lama. Bila pantang dgn baik, mudah lekat untuk next. Tp saya buat tungku dan pantang makan je. kurang² 2 minggu

1y ago

Kalau untuk gugur. rs sihat dan habis darah nifas. Tak perlu 60 hari. Masa saya haritu, dalam sebulan mcm tu.

bpantang nie sbenanye ikut keselesaan masg2.. ade yg nak btungku, ade yg x nak.. klu nk cbe, try amek pakej 3 hri n tgk ssuai ke x.. klu x nak pn xpe.. yg pentg bykkn rehat..

1y ago

sy pun same masa gugur 2 bln tu..sy g pakar kpj..tye blh peknen bile..die Kate ikut sy xde gap..y penting sy mkn mknn y berkhasiat..Lepas gugur sbln tu sy peknen blk.. alhamdulillah ank dh besar

Tak perlu pantang awak. Cuma makan makanan yang berkhasiat dan banyakkan berehat. Elakkan buat kerja berat. Soal rumah boleh serah kan dulu pada suami. Tu je.

1y ago

Sama-sama

dua kali gugur. dua kali sye pantang 2w. pantang buat kerja rumah. byk kn rehat dulu. berurut. makan tu makan mcm biasa je. yg allergic sye x mkn.

awak follow fb doctor imelda balchin pakar o&g. doctor ada share pasal perlu pantang atau x☺️