1st hamil & perlukan nasihat yg berguna

Hai semua🥰. Sy baru je install apps ni. Sy perasan lambat period 7 hari dah. Sj beli pregnancy test, alhamdulillah 2 line. Kalau ikot dri last period 4 mgu dah. Apa yg bagus dan tidak utk sy makan & jaga baby elok2 ye. Skrg ni sy amalkan folid acid yg beli dkt farmasi tu. Boleh share ap2 pandangan utk newbie mcm sy😊#firstmom #pleasehelp

1st hamil & perlukan nasihat yg berguna
15 Balas

saya pun baru download apps ni. baru semalam check dpt double line. harini pergi jmpa doc,doc kira msok 5minggu. before ni byk sgt mnum caffeine sbb kerja ofis mmg kopi / tea tu wajib ats meja. skrg ni cuba utk elak kan smua dan minum air suam jer. saya pn newbie lagi kak. ank pertama excited lain mcm . smua benda yg pelu avoid or pelu consume saya search. tmsok apps ni. 🤭

2y ago

Aaaaamiinnn ya Allah. Betul! Gelabah betul semua benda kene search🤣

Tahniah siss awal2 ni bedrest je https://chat.whatsapp.com/FePISVxmiCVFZ3Y3DM03L0 Group ini ditubuhkan bertujuan untuk memberi semangat dan berkongsi cerita tentang baby & journey kehamilan 2023 💟 Copy & share bg ramai yg join group 0 sbb baru buat

2y ago

Baikkkk terima kasih🥰

Congratsss sis😍 nanti 8-12weeks sis boleh pegi scan dkat swasta, then sis boleh bawak scan detail tu kat KK utk bukak buku pink. Tpi boleh jugak sis bukak buku kat swasta. Tpi sy prefer KK sbb lebih details. Cumanya kena tunggu lama.

2y ago

Alamaakk, tak pasti sis. Sy pun belum pg scan lg.

makn makanan yg berkhasiat ya sis amalkn buah-buahan .mcm epal limau buah naga . buah mangga dan lagi 1 misal kata sis nk wat buku tgu lah usia perut sis dlm 2 minggu..sy ritu g wat buku usia perut sy 2 minggu skrg sy dh 11.minggu 5 ari dh

Sy dah g buat buku pink awal2 haritu. Elakkan minum kafein. Makan byk sayur, buahan, kurma. Jgn makan pedas(sekali sekala takpa hehe) makan serat, byk makan yg berkhasiat la... ayam daging still boleh makan je..

2y ago

Fahammm. Terima kasih tau! Membantu sgt. Sy tak bukak buku pun lg. Ada kawan kata baru lg tak payah bukak, ada yg kata boleh bukak dah. Haha

Tahniah sis. Utk awal2 ni elakkan kerja2 berat buat smntra, bykkn minum air utk stay hydrated & mkn berkhasiat. Klu ada rasa mual2, cuba mkn buah2 masam ye.

2y ago

Terima kasih sis. Akan digunakan sebaik mungkin nasihat ni🥰

alhamdulillah tahniah sis. sy memang elakkan caffeine. Selera sy memang takde 1st trimester ni. Tp makan buah sangat membantu kenyang😊

2y ago

Terima kasih. Smg sis pun sama😊

week kita sama tapi garisan sy x terang mcm sis punya tu, tapi makin hari makin tambah terang la tapi x terang sangat mcm tmpt sis tu..

2y ago

Ouhhh boleh jd jugak kan.

tahniah mummy to be. segala vitamin yg doktor bg jgn skip . makan byk buah & sayur , jgn stress² . enjoy your preggy journey

2y ago

Baikkkk sis. Terima kasihhhh!!🥰

sama, saya pun usia kandungan dah 5w 5d. saya banyak rehat & air putih & buah. elakkan kopi, air gas,

2y ago

Baikk siss! Heee terima kasih🥰