Buka 2cm dah 3 hari

Hai semua. Selalu mengambil masa berapa lama ya cm tu untuk terus bukak? 3 hari lepas saya g hospital dh bukak 2cm tapi kena halau balik sbb takde sakit contraction dan rahim saya tebal doktor cakap. #seriusnanya #firstmom

13 Balas

Sama macam saya 27/1 hari tu bukaan 2cm & pangkal rahim tebal so dr suruh balik. Dr cakap mungkin lagi seminggu baru baby nak keluar. So balik la & try semua segala petua orang bagi untuk cepatkan bukaan. Banyak berjalan, jalan itik, have sex, etc. tapi rezeki saya Allah dah tetapkan 18/2 pagi (40w2d) air ketuban pecah & dah bercampur najis baby. Pukul 10:30am sampai hospital 12:37 baby dah selamat keluar thru emergency czer. Rezeki orang lain lain sis. Asal anak sihat pun dah cukup tak kisah la keluar macam mana pun 😅

masa bersalin haritu, lagi 2 hari due tapi dah keluar tanda. pagi tu sy pergi pac check bukaan dah 2cm, terus admit wad. maghrib tu pecah ketuban, tapi tunggu sampai tengah malam still 3cm je. lepastu proceed emergency czer. sebelum admit tu ada tanya doktor, doktor cakap diorang akan monitor 2 hari kalau bukaan masih sama 2cm, baru diorang akan induce. lagi satu tips, awak kerap bersama dengan suami time time macam ni, boleh bantu bukaan bukak cepat. pastu awak exercise, ikut youtube.

1y ago

Yes yg penting baby n ibu selamat🥹🥹❤️ tula saya pun masih confius nak bersalin dkt HKL or swasta. sbb HKL paling dkt dgn rumah ktorg. cuma haritu ada kwn kena tunggu dlm kereta tahan sakit sbb katil penuh. Masih terfikir2 lagi nk daftar yg mne😂 Aamiin Terima kasih atas doanya 🥰❤️

Setiap org lain2 sis. X sma. Ada y cpat ada y lmbat. Mcm sy, mmg bnyk bjalan spnjg preggy smpai mnunggu hari pun lambat bukaannya 😅 overdue. Bukaan 2cm, sakit contraction 3 hari tp bukaan 2cm manjang. Mmg x lalu makan la Sbb mnahan sakit, tdo pun susah Sbb sakit contraction tu dkat2. G hosp kna suruh balik dlu sbb bukaan still 2cm. Smpai la hari serah diri.. doc tlg buka kan. Esoknya 4cm, masuk labour room, induce 😂 baby 9 months skrg

kerap mandi utk cpt kn bukaan. smbil tu buat senaman kupu2. senaman rapat kaki 22 blah awak goyang badan depan belakang kiri dn kanan. kalau larat buat ketuk ketampi atau jalan itik. bykkn berjalan. tawaf je rumah awak. smbil2 tu pujuk baby awak. usap perut ckp awak xsbr nk jumpa baby. baby cpt2 la keluar

ikut org juga sis. kalau nak cpt banyakkan berjalan. sy pagi tu 1cm, kena halau terus pegi pusing2 aeon. malam tu dtg balik sbb sakit sgt tau2 dah 5cm. tp sy mmg byk berjalan waktu kerja pun 😬

1y ago

takde pun awak. sy kaki bengkak bila duduk dlm kete lama sgt ke. kalau berjalan ok 😁

setiap org lain...saya ambik masa 3 hari untk bukaan 1cm ke 4cm..then 3jam untk dari 4cm ke 6cm...trus nurse tolak ke LB then dlm sejam lebih ambik masa untk besalin

saya pulak klau 2cm tu dah sakit level minta mati dahla bukaan lambat gilaa besok baru malamnya baru bersalin 24jam sakitnyaaaa😪 tu plik cmna org blh tahan smpai berhari hari 😭

1y ago

lain orang lain pengalaman dia. awak kira untung sakit sakit terus beranak esok. saya ni taktahu bila nk beranak. dah 3 hari dgn 2cm 😂 dh mcm mcm exercise saya buat tapi takdepape tanda

saya check 1cm smlm , tp doc kata pangkal rahim nipis , maybe 1-2 hari .. Kena rajin exercise.. Ada lh buat exercise skit . Ada kala x buat terbaring , sbb bdn rasa letih sgt

saya 2cm 2 hari pastuu bru esok tu 4 cm ..memng ambik masa..kalau nk cpt buat senaman lah

Tak tentu. Setiap orang tak sama. Ada yang within 24 hours, ada yang berminggu.