Proses gugur

Hai semua. Saya skrg dalam proses gugur sebab kantung kosong dan dah 2 kali scan. Dan smlm 12w4d ada keluar darah sikit dan pergi hospital, bila check darah tk byk keluar dan bila scan bawah doc cakap saya gugur sebab kantung mengecut jadi kena siap sedia untuk gugur atau cukup masa kena d&c. Skrg ni keluar darah sikit² macam hari ke 4 5 period tu just pakai pantiliner. Nak tanya yang ada pengalaman gugur, 1. Berapa lama amek masa untuk kantung/janin keluar? 2. Berapa lama darah nifas? 3. Mengandung selepas gugur amek masa berapa lama? 4. Kena tunggu period dulu baru boleh mengandung kan? Terima kasih semua.

8 Balas

Saya baru keluar kantung sabtu lepas. Ni dah kali kedua gugur. 1. First gugur, 8 weeks, ambik masa dalam 9 hari untuk keluar kantung lepas first day bleeding. Gugur kedua, nak masuk 12 weeks baru keluar kantung. 2 minggu lepas bleeding baru keluar kantung. 2. First gugur, dalam 7-9 hari jugakla, yang second ni tak sure sebab still bleeding 😅. Yang saya tau, setiap pregnancy tak sama. 3. Ikut gynae sy cakap, terus pregnant pun boleh tak payah tu tunggu period pun. Tapi saya just share experience je, should be everyone’s pregnancy journey different. Boleh refer doctor untuk lagi detail.

1y ago

thank you sis. Inshaa Allah ada rezeki anak nanti. ❤️