Nak tahu penjagaan kehamilan first trimester

Hai semua. Saya pertama kali mengandung. Sekarang dah 6minggu. Bahaya ke kalau buang air kecil dan besar secara mencangkung? #firstpreganancy

13 Balas

Saya masih buang air kecil cangkung, cuma air besar tak berapa berani sebab dah 3rd trimester. Kalau first - second trimester okay je nak cangkung 😬 cuma kalau awak sembelit nak meneran kuat, better mmbuang tandas duduk (kalau saya lah). Orang kata jalan itik, squat ni bagus mudahkan proses lahir baby, kalau fikirkan itulah cangkung kan 🤔 so cangkung je lah, saya cangkung je 😬 Apa2 pon orang lain, kondisi lain, jadi awak kena tahu apa awak boleh tak boleh. Take care

Hai sis ❤️ tak bahaya pun, boleh train badan utk mencangkung, nnti xlah kalut time nak dekat due, heheh cangkung lh byk2, in sha Allah antara salah satu cara utk cepatkan baby keluar nnti

Doc ckp cangkung lg elok… sy pulak mls nak naik toilet duduk kat atas, so kat bwh punye mencangkung jelah 😂 dah 3rd trm pn masih selesa mencangkung tp mengah sikit…

Kalau ibu bukan berisiko dan Dr kata ok ja,ok ja... bagi saya lagi elok mencangkung, sebab boleh elak buasir. Atas keselesaan masing-masing

Ikut keselesaan badan masing2 takde kene mengena dgn senang beranak ke tak. Ade org lebih senang duduk sebab selesa.

tak lah. Sy sampai sekarang mencangkung. yg bahaya tu kalau time berpantang

orang dulu elok je 😅 dulu2 mana ada tandas duduk.

okay je, sy dah 20minggu cangkung je. lagi puas 😅

Ok je xda mslh nt senang nk teran masa beranak

tak pun.. ok jaa..