Keputihan

Hai semua. Saya nk tnya. Last month checkup sy ada bg tahu nurse sy ada masalah keputihan. Sy mmg ada masalah keputihan sebelum kahwin lagi. And alhamdulillah lepas kahwin sy bunting pelamin.. N keputihan tu makin gatal2. Last month doc dh ambil sample keputihan tu.. But smlm sy g checkup skali lagi, nurse kata result keputihan masih tk dapat dr HKL. So kna tggu lagi.. Before that doc ada bg ubat insert dkt bawah tu. Cuma after sy search n baca ada yg masuk kn ubat insert tu ada yg mngalami keguguran. Sy trus tk jd masukkan sbb sy awal pregnant dlu slalu berlaku pendarahan.. But bby still oke. Cuma sy ikhtiar skarang sapu VCO kat area vagina utk hilang kn keputihan sementara tggu result keputihan tu. Nurse kata kalau ada positif kuman baru on antibiotik. So, its oke klu sy still sapu VCO tu sbb lpas sapu tu rasa gatal tu kurang skit..

8 Balas

Sy pun dpt one vaginal insert bila p kk. Sy xde masalah keputihan yg teruk tp bitau doc sbb dia tanya. Masa tu pregnant 10 weeks. Mlm tu insert pill tu ikut doc ckp. Besok tengahri terus keluar byk keputihan but sekali spotting darah. Sadly spotting to continous sampai kena ke hospital. Mid Jan I loss my baby. But alhamdulillah tdy pregnant again for 2nd time. Dah serik nk pakai ubat tu. Even now mmg de keputihan jugak tp x serious. Tp tgh usahakan cara lain utk pulihkan keputihan. Maybe stp org lain2. Maybe I jenis sensitive or rahim fragile. But I just sharing my experience. Some of friends said, ubat insert tu selamat if amik masa 2nd trimester and above. Wallahualam. Boleh tanya pada yg lebih pakar

Sy keputihan semasa hamil, ank ptama smpai ke3 ni mmg ada. Tpi lps bsalin hilang. Cme keputihan ni xde lah gatal2 smpai ada masalah kulit dkt miss v. Rjin cuci dgn air garam, guna pantyliner.

Saya pon pernah guna ubat insert yg hosp bg .. Tp tkde mslh pulak .. Okay je ..bgn pagi tu mmg byk keputihan keluar .. 😊 Semoga sis dan baby sihat sentiasadan dipermudahkan urusan 😊

Doctor tolong masukkan ubat insert tu untuk saya, next day terus hilang keputihan mcm susu basi & gatal2 pon x de dh. Alhamdulillah elok je baby. Tapi lain orng lain kn, entahlh

Saya pun ada mslh keputihan...dr awal smpi 39w...doc ada bg ubt sumbat bawah...tp x da kesan pd bby...jgn juga btg mcm straw tu dh..guna jari ja...

Saya pon keputihan juga..guna ubat insert..masuk guna tangan..sekarang dah 32 weeks

Ubat insert xde effect penah tnye doc dlu dia ckp ok

Skrg sis kandungan dah brapa minggu

4y ago

Dah 5 bulan.