folic acid

hai semua saya newbies lagi hehe preggy baru masuk 4 weeks .. sebelum ni memang tak pernah makan folic acid, dah preggy baru nak makan sebab kekawan suruh makan takyah tunggu bukak buku , sebab appointment saya lambat lagi ... so nak tanya boleh ke terus makan folic acid bila dah ada baby ni? tak bahaya ke pada baby? saya first pregnancy 💕

15 Balas

folic acid ni kalau x mengandung pun badan kita memerlukannya jugak. kalau nak merancang utk mengandung pun disarankan mkn 3 bulan seblm mengandung. lps ni ada lagi supplemnt penting yg akan diberi oleh klinik utk tumbesaran sihat bayi spt tablet zat besi, vit c & b. skrg ni info dihujung jari sis. rajin2 lah menggoogle artikel tentang kesihatan ibu mengandung. rajin bertanya kwn2/ ahli keluarga yg ada pengalaman

Hiii. Memang patut makan folic acid tu. Memang bagus untuk pertumbuhan baby untuk elak perkara tak elok berlaku. Sepatutnya acid folic perlu amal 3 bulan sebelum kahwin/sebelum rancang anak. Tapi kalau puan sudah pregnant and belum makan acid folic, better makan cepat2. Kalau pergi klinik/KK pun nurse akan suruh makan asid folic terus.

WAJIB ambil folid acid. Folid acid berfungsi utk tumbuh-besaran baby sepanjang kehamilan & mengelakkan berlaku, kecacatan kpd perkembangan bayi. Pastikan jgn skip folid acid dlm daily routine ✌🏻 Ambil 1 jam sblm breakfast.

3y ago

Sebaiknya utk penyerapan lebih bagus, nurse mmg cadangakan ambil 1jam sblm makan. Tp kalau terlupa, ambil ja masa kita teringat ☺️

wajib makan. sy pun first pregnancy. apa2 sy suka buat research tentang pregnancy. tunggu nak tanya org lambat sis. skrg semua dihujung jari. folic acid tu sebelum pregnant pun wajib makan dah

Sepatutnya tiga bulan sebelum kawin dah kena makan. Dan please faham yg folic acid bukan ubat kuatkan rahim atau kesuburan tapi fungsinya utk mengurangkan risiko kecacatan janin. 👍🏼

Salam puan Azza..tidak berbahaya untuk baby...folic acid penting untuk kandungan terutamany di awal kehamilan..cuba puan cari kat Google kebaikan folic acid dan bila masa perlu diambil.

asud folic lah baik untuk kite dan perkembangan bayi..ibarat vitamin tambahan gitu..disarankan makan asid folic ni sebelum kawin lagi dan amalkan sepanjang kehamilan🤭🤭

bleh je makan since sblm kawin lg.. ubat tu bagus utk kuat kan rahim n janin.. xde nye bahaya.. sbb dh bukak buku pink pn klinik bagi ubat tu jgk. makan smpi bersalin..

boleh makan. lagi bagus klau start makan sblum mengandung.. folic acid ni vitamin bukan ubat

folic asid 3 bulan sebelum pregnant kn mkan dah..tak APA 2 pun boleh je mkn