Bersalin di HTA

Hai semua. Saya nak tanya. Ada ke kat sini yang duduk kt selayang atau mana2 daerah selangor tapi nak bersalin di HTA/HWKK KL? Pihak HTA terima ke mommy yang bukan stay KL?

10 Balas

sy duduk selayang.. bulan 8 aritu bersalin kt HKL.. mcm sy, bersalin baby no 2 on induce sbb GDM.. so dpt surat dari KK.. doc kat KK tanya nak ke hosp mana, sy kata nak try HKL.. dye kata HKL x ambik patient luar KL, tp sy nak try jugak... so doc bg surat utk rujuk ke doc kat HKL.. gi HKL, nurse kat reception tu kekwat sikit la banyak bunyi.. jumpa doc, elok je doc terima... alhamdulillah selamat da pon bersalin HKL.. HKL best! nurse2 kt ward semua friendly n sgt3 membantu.. sy mintak ward kelas 1 tp full, so sy duduk wad kelas 3.. tu pon dah selesa sgt...

X silap saya hta x pernah reject patient sbb dorg main general hospital. Tapi kalau dh emergency sila ke hospital yang berdekatan terus takut ape ape lain jadi. Sbb saya pon suke pergi hta compare hospital lain even ampang hospital lagi dekat dengan saya. So far pergi hta x pernah kene reject. Cumaaaaaaa kalau bed full berjam jam jugak la kene menunggu. Kalau x urgent kene warded la. Kalau urgent kene warded mmg dorg akan cari bilik dengan pantas

xsure terima ke tak sbb kt hta dh ramai sangat patient dari luar sampaikan wad penuh dgn pesakit luar kl. kesian org yg duduk kl tp kena tunggu gilirann nak masuk ward sbb penuh. sbb ward baru hta xbanyak pun. ade 3 kelas je. sy yang duduk kl pun 2 hari baru dapat masuk ward sbb ward penuh . ade yang dari luar kl pun datang hta sbb kk refer ke hospital hta .. kalau sis nak tahu diorang terima ke tak sis kena cuba tanyala ..

saya dulu tinggal di batu caves, bersalin di HKL. masa buka buku pink tulis alamat famili di setapak. jika doktor tanya, bagitau saya tinggal di alamat tu dan akan berpantang di situ. jika tulis alamat batu caves, pihak HKL tak bagi buka buku dan bersalin di sana.

Saya pernah tanya/komen di tiktok hospital HTA, mereka kata pihak hospital akan sarankan kita pergi hospital berdekatan dengan rumah. So berkemungkinan mereka tak terima kot sis. Saya kurang pasti

2y ago

alaaa tak terima ke? baru plan nk beranak dkt HTA

saya stay rawang tp planning nak bersalin dekat hosp sg buloh. tp hosp sg buloh tak terima sebab dia tak cover area rawang dia ckp kena pegi hosp selayang sebab situ yg cover area rawang

HTA cover alamat KL saja sis. Biasanya hospital ni diorg sarankan ikut alamat berdekatan

kalau awak checkup KK normally die bg hospital dekat dgn rumah

Baru2 ni saya ada call. Dorang tak terima lah sini.

2y ago

Ha’ah. Lain kalau ada emergency case

🙏tiada pengalaman