Sekadar ingin tahu

Hai semua. Saya 1st mom n nak tanya la kn, hospital kerajaan sekarang kos bersalin berapa ya? Adakah sama dengan kos yg dulu? Ada x mommies yg pernah bersalin kat hk kepala batas? Tq menjawab soalan n bantu saya. #firstmom #ingintahu

25 Balas

Ni kos bersalin di hospital tunku azizah (wad bersalin & kanak2 yg baru dibawah hospital kuala lumpur)..kot2 la boleh dijadikan rujukan..rasanya xjauh beza dgn mana2 hsptl kerajaan yg lain.. Sy first mom & bersalin di HTA amik 1st class sbb boleh claim company so amik je peluang merasai 1st class..keseluruhan bil hsptl utk ibu & anak RM1,800 je..sy warded 5 hari sbb induced labour..

6mo ago

Alahai bila upload kat sini kabur pulak 😂 sorry yaa

sy bersalin normal di hospital gov. kelas 3.. 4 hari 3 mlm, RM39. tak sampai 24jam, da boleh discharge lepas bersalin. kalau mommy pilih kelas 2 or kelas 1, mahal sikit la. kelas 3, normal rm10 czer rm100 forcep/vaccum rm50 breech rm50 belum termasuk caj ujian makmal, x ray, perbedahan dan bayaran prosedur klinikal yg dijalankan.

6mo ago

utk kelas 3 x yah depo.

sy bersalin kt Gh penang RM 75 dan baby RM 25.. RM 75 sebab stay wad dari Jumaat lps isyak - Ahad waktu asar , RM 25: Baby kena tahan kt neonatal utk pemantauan 4 hari (jgkitann kuman dlm paru2) kalau tak stay ,kiranya bsalin2 esok tu discharge akan jd lagi murah la ;)

sy bersalin GH taiping. serah diri 29hb. bersalin 30hb mlm emergency czer. baby duduk NICU 1 hari sampai 31hb.. bole balik 1hb... total RM300. tp pakai GL suami, dpt free je... akak katil sebelah czer + BTL pun RM300... same day same date. klu normal lg murah rasanya...

6mo ago

dua kali induce ubat + wad kelas 3 (patut layak wad kelas 1) tp GH Taiping ada wad kelas 3 je.

Depends pada hosp sis..better cll hosp tnye..klau mmg full gov,murah jee klau bersalin normal,klau czer tu mngkin bwh rm200 mngkin..sbb mse sy bersalin kt hosp gov,bersalin normal..msuk wad 2hari gitu..bil rm11😁😁..sy pon terkejut..sy duk bajet rm50..

Hi saya kerja unit hasil hospital gov. Untuk bersalin: Normal- RM10 Vacuum- RM50 Caesar - RM100 Tapi ni kos bersalin je taw. Tak termasuk ujian darah. Admission sehari RM3. maximum charges RM500. Maximum. Selalunya tak sampai pun

6mo ago

Kelas 1 - bilik seorang atau 2 orang. Kelas 2 dan 3 tu bergantung kepada hospital. Ada hospital yang kelas 2 bilik bertiga atau berempat, dan ada yang ramai² campur dengan kelas 3 tapi beza dengan makanan. Bukan ikut pendapatan tapi ikut gred kelayakan kalau ada gl kerja kerajaan lah

Kalau sis bersalin normal n masuk wad pun skejap bawah rm100 xpun kadang bwh rm50. tapi kalau masuk wad lebih awal dah ada masalah mybe lebih sikit lagi2 czer. standby rm200.. tp sya kalo nak bersalin apa2 jadi pun mesti ada rm200..

sy bersalin kat perak, kne serah diri sehari sebelum due sbb gdm, tarikh due kne induce, hari ke 3 e-czers, lepas bersalin tahan lg 4 hari, total seminggu kat hosp kos RM150, anak dalam nicu 14 hari charge RM300

depends dengan hospital sis..kalau sya bersalin ceasar hosp gov tak silap mahu rm200 juga lah itupun 3 mlam kena admit sebelum discharge.better call hospital untuk kepastian je sis😊

sy bsalin hospital shah alam.. duduk bilik kelas 2 ..dalam bilik ada 4org je n ada toilet..masuk mlm jumaat ahad ptg keluar kena dalam rm200 lebih..tapi bbaloi ye..bsalin normal

5mo ago

boleh je sis time admit boleh tanye dekat nurse kelas 2 ada kosong ke tak..sy pun keje swasta..nurse sendiri yg tanye either sy nak masuk tak bilik kelas 2