Newbornnnn

Hai semua nak tnya normal ke newborn tak tido malam..usia baby baru dalam 25 hari..tapi sejak² nie dia selalu berjaga dalam kol 2 sampai lah ke subuh...dah buat macam² Cara tapi baby masih tak tido dan mata dia betul² segar..tnya mak mertua..dia kata sbb baby dh bnyak tido petang.. betul ke?#firstbaby #ingintahu #seriusnanya

17 Balas

ank sya pun kdang² trjaga mlm dlm pkul 1 smpai pukul 5 msa dlm pantang... mak sya pun kta sbb baby dia xknal wktu siang mlm lg satu sbb wktu siang dh tido lama so mlm dia jga lama la😌pas tu mak sya kta "mcm tu la hang dulu brjaga mlm² msa mama tgh pantang la ni bru hang tau mcm mna ank hang sndri ikut perangai hang sebijik bru tau penat tu lagu mna"🤣🤣🤣🤣 skrng ank sya dh msuk 4 bulan so dh tau wktu siang dan mlm bleh la rehat sikit cuma kadang² tu ada la jgk bngun tgh mlm pkul 12 smpai pkul 4-5 pg dia ajak main n sembang #firstbaby #babygirl #4month 🥰🥰🥰

2y ago

kalau bukak ayat Al Quran bole jgk kan?slalunya zikir time susu je dgn nak tido..

cuba sis ajar bayi sis untuk kenal waktu malam & siang, iaitu ajar bila nak tidurkan dia..bawak dia ke bilik yg gelap & bg white noise (zikir atau lullaby)..yg nie perlukan kerjasama dengan suami jgk..mcm sy, bila masuk maghrib je..sy dah tutup semua lampu bilik & on kan zikir, sy start nie selepas balik dari hospital..sampai sekarang anak sy dah berumur 21 bulan, masih menggunakan teknik yg sama..senang untuk tidur.

2y ago

Setuju

tak betul. newborn memang keja tido & susu saja.. bila jd mcm tu mesti ada something yg kurang utk dia lena .. boleh dh train bezakan siang & malam. maksudnya, bila siang wajib cerahkan rumah & bawak tido dkt depan. bilik hanya waktu mlm& sentiasa gelap saja. bukan tahan rutin tido siang. sis boleh cari ilmu pasal newborn dkt page fb "Baby language" ada byk jawapan dkt situ ..

normal tu sbb baby masih belum tahu siang dan malam, dan betul juga kata ibu mertua, baby dah banyak tidur petang.. masa siang hari make sure suasana terang jadi baby tahu masih siang , bila malam.. tidurkan baby dlm keadaan yg sedikit gelap jadi bayi tahu ia malam.. lagi satu jika menyusu susu badan.. bagus sbb ade hormone yg membantu bayi utk lebih senang tidur..

kalau baby tak tido tp tak meragam xde masalah sis sbb dia belum dpt bezakan siang dan malam bkn sebab siang byk tido. tapi kalau tak tido waktu lepas magrib smpai ke subuh lepas tu meragam nangis ni biasa sbb kembung je.

2y ago

ok sis tahniah n selamat berpantang yaa 🥰

tk pasti lah normal atau ap tpi anak sy pon sama juga. mmng berjaga dari pukul 12 smpai 4 5 pagi. kdg² tu nk beriba je spnjang mlm🫣 tahan la smentara masih cuti pntang ni. ibu² kuat☺️

baby tak kenal siang & malam lagi. anak saya pun mcm tuh dulu, tepat kul 12 sampai subuh baru lena. tapi lepas sebulan slow2x dia okay. sabar naa, tak lama nak rasa tuh.

Ya normal, anak sy pun itu time bangun nya, masa tu ayah & neneknya la yg bertugas, bawa jln dodoi haha. Usually dodoi selalu nya berjaya, tapi makan masa sikit…

Umur tu belum kenal siang malam. sejak lahir saya dah ajar, masuk je 8pm, sy tutup lampu di wad lg sy buat. Nak susukan atau tukar diaper, malapkan lampu.

ank Sy 23 hri..pkl 12 je suka bgn 🥲lpstu ikut la mood dy nk tido blik pkl brp..pdhl ptg or maghrib Sy dh bgnkn supaya nk bg dy tido mlm😅