Minta tips

Hai semua, kat sini siapa yg tak ada masalah dgn family mertua? Boleh bagi tips tak mcm mana nak bukak hati terima baik buruk keluarga mertua? Keluarga mertua bukanlah tak baik tapi mungkin cara mereka beza dgn family sendiri sbbtu mcm susah sikit nak ngam.. kdg ada jgk rasa nak rapat dgn diorg mcm family sendiri tapi bila dah berdepan mcm terbantut niat tu sbb kdg apa yg diorg buat boleh timbulkan rasa kurg senang dlm diri ni.. sy pun bukanlah jenis yg byk ckp.. ckp bila perlu je dan family mertua bukan jgk jenis yg ramah.. nk kena approach baru jgk berborak tapi klau tiap kli nak bonding sy kena approach, tanya mcm mcm nanti takut sy dilabel penyibuk pulak asyik tanya tanya.. sy nak tanya adik ipar psal kerja pun mcm tak sesuai sbb sy sendiri tak bekerja.. setakat tanya kerja mana, kerja apa tu biasalah lepastu zip mulut masing masing huhu.. beza dgn family sy sendiri yg mmg ramah, suami tak byk ckp pun ada jgk diajak borak.. sesiapa ada tips tak bgi hubungan sy dgn keluarga mertua agak ok? Bukan gaduh pun cuma tulah, mcm tak boleh nak ngam.. diorg pulak adik beradik perempuan ramai, bila dah berkumpul mcm jdi geng.. sy takde kakak, tkde adik perempuan.. mestilah lain rasanya tetiba ada adik beradik perempuan pulak.. sbbtu tak byk ckp kot, sbb ade abg je.. masa kecik abg dah masuk hostel, sy tggl lah sorg kt rumah takde sape yg boleh dibuat kwn selain mak ayah.. sy taknak lah perasaan sy ni boleh buat sy tak suka atau benci family mertua sbb cara kami berbeza.. contohnya, klau dlm family sy, klau cuti sekolah ke kitorg plan nk jln sama.. ajaklah abg, sy, mak ayah kan.. tpi family mertua klau nak berjalan, diorg ajak yg perempuan je.. lepastu bila kena hntr adik ipar yg bongsu balik hostel, barulah mintak suami sy yg hntrkan guna kereta sy.. mcm masa seronok lupa, dah turn nak balik semua bru ingat.. ha mcm tu..

15 Balas

Biase tu. Just create 1 topic la utk sembang. Klu x bia awk je yg share cerita2 awk. Nt ade la diorang masuk topik lain. Jgn fikir yg negatif. Ringan2 kan tgn tlg mertua masak, buat keje2 rumah. Mintak die aja masakan fevret suami. Tye kisah2 suami mase kecik ke. Ape2 je topik yg org tua tahu. Nk serasi dgn suami pn ambik masa. Inikan keluage mertua. Normal je ni. Jadikan adik n kakak ipar tu mcm kawan. Br la x kekok sgt.