Anak Luar Nikah.

Hai semua, jom kongsikan pendapat anda berkenaan anak luar nikah? Apakah persepsi masing-masing? #jangandibully

34 Balas

ANAK LUAR NIKAH ORANG SELALU PANDANG REDAH TAPI BUKAN KEHENDAK DYE NAK JADI ANAK LUAR NIKAH SAYA ANAK TAK SAH TARAF mak n ayah dah terlanjur bila tahu maa mengadung diorg ambil keputusan kawin .dari kecik saya tak pernah tahu saya ni anak tak sah taraf .sbb suruh beranak saya ade detail ayah tapi mase nak buat ic sye punye ade prolem mase tu ic sye tak boleh buat dekat jpn biase . kena pergi yg besar dekat Putrajaya (mukin ayah tanak lentak name ayah sye dlm ic sbb nnty kawin jadi masalh ) mse tu ayah tak terus terang lagi yg sye anak tak sah taraf ayah kata name sye panjang tak muat nak lentak dalam ic sye percaya sbb name sye mmng panjang (mase adek nmbor dua buat ic sye dah pelik kenapa name dye ade nama ayah sbb name dye pun panjang tapi sye xde tanye ape ape sbb mmng tak thu ape ape )..bila sye dah 19 tahun dye nak kawin(jodoh awal ) ayah n maa tak sampai hati nak bgi tahu sye nenek yg cakap ngn sye mase tu sye trus masuk bilik nangis s .sye mmng dah tak ddk ngn maa n ayah sye ddk bilik sewa mse tu sye putus kejap hubngn degn ahli keluarga sbb tak bolh terima kenyataan yg sye anak tak say taraf.sye xnak kawin malu semua ade .rupa rupa suami dah tahu dulu ayah dah bincang ngn dye .dye pun trus bgi tahu mak dye n mk dye kata kawin jelah bukan slah dye .suami sye pujuk syee dyee cakap dye boleh trima sye bukan salah SAYA

Post dah lama, nak respond jgk. Persepsi saya terhadap anak luar nikah, bila dia dah tau dia anak tidak sah taraf, saya akan cadangkan dia tenangkan diri. Teruskan kehidupan. Syukur kerana dia masih hidup dan dijaga oleh ibunya atau penjaga lain. Bila berkenalan dgn teman hidup, bgtau teman tu, dia dan keluarganya tu samada boleh terima dia berstatus anak tak sah taraf. Tak perlu buang masa berteman dgn org yg tak boleh terima status anak tak sah taraf. berdamping dgn org yg menghargai diri kita. Bagi wanita, bersedia untuk ke mahkamah untuk permohonan nikah melalui wali hakim. Sentiasa buat baik dgn ibu kandung samada tahu atau tidakbtahu siapa ibu kandung. Mohon pengampunan drpd Allah untuk ampuni perbuatan ibu yg terdahulu tu. Berbakti juga kepada org /institusi yg menjaga anak tak sah taraf ni. Mudahan semuanya baik belaka di dunia dan di akhirat. Cuma, bila dah faham agama, hukum hakam, ingatkan diri dan zuriat kita supaya jauhkan perkara yg boleh ke arah zina dan perkara haram yg lain. Doa banyak2. Allah Maha Mendengar.

anak luar nikah..dorang xbersalah pon..yg salah mak pak dorang..mcm sya ada sorang..anak kandung sya bin kan abdullah..sya xmalu apa org sekeliling nk kata..bdk tu xsalah. yg salah sya..sya fikir 1 je masa buat xberasa malu dgn allah..bila dah keluar bdk tu nk buang la,bgi org la..die xsalah pon..kite yg slah..malu sya bila menghadap allah n nk jawb semua soalan dia nt..tu yg sya takot n malukan..tpi allah lebih sygkan die..26.6.21 die dh pulang ke negeri abadi dia..sgt perit tpi itu lah yg perlu sya terima..mengandungkan dia sgt² mudah,xbnyk cerewet..alhamdulilah..melahirkan dia pon xsusah snng je..allah lebih sygkan..sya redho cuma sya rindu..alfatihah anak syurga mama..muhammad harith arshad bin abdullah..10 tahun..

2y ago

Innalillahiwainnailaihirajiun. Salam takziah

Saya salah satu ibu yang melahirkan anak diluar nikah ketika umur 18 tahun secara czer disebabkan terlanjur , alhamdullillah anak ibu dibesarkan oleh seorang Nurse yang baik dan tidak mempunyai anak serta menjadi anak yang soleh sekarang dah umur 5 tahun anak ibu . Mula mula tahu saya tak fikir panjang , terus inform emak saya . Disebabkan umur dah cukup mak saya minta saya fikir logika terus ke klinik kesihatan buat pemeriksaan . Saya kandung anak saya sehingga selamat melahirkan walaupun secara czer , saya baru berkahwin tahun lepas dan Allah gantikan semula anak ibu yang dibesarkan oleh insan yang baik hati dan sedang hamil dengan jantina yang sama . Bagi saya dalam kes ni masyarakatt kena banyak beri sokongan moral dan mental . Usah dihina ibu mahupun anak

Anak luar nikah, saya ada sorgg.. Anak pertama sy anak luar nikah.. Awal awal lagi sy memg nak jagaa, alhamdulillah proses bersalin semuaa dipermudahkan . Walaupun buka buku waktu 7 bulan , sekarang anak sy dah 2 tahun lebih. Diaa takbersalah, yg salahnya sy dan suami, diaa tak mintak untuk jadi anak luar nikah , and bilaa dia dah lahir, dah jadi tanggungjawab sy untuk didik diaa jadi anak yg soleh . Walaupun kitorg dah kawin tapi anak sy tetap ber bin kan Abdul Rashid . And sekarang dia nak dapat adik dah , alhamdulillah. Diaa anak yg paling sy sayangg .

9mo ago

Hi sis nak tanya time discharge if beranak dekat swasta, baby boleh keluar or kena sekat, saya due nak dekat, saya unmarried pregnant. saya mengharapkan saya baby boleh keluar and makcik saya akan wariskan utk discharge boleh ke ?

Ank sulung saye luar nikah, nk nikah dr perut 2bulan tapi dh nk dkt 6bulan bru blh nikah sbb saye dgn suami bawah umur ank pulak lahir xcukup bulan .. Saye xkisah persepsi org sbb nya saye xabik suami org , saye xmntk duit org.. Kami buat kesilapan kami betulkn, kami buat dosa & bertaubat Kami bg segalanya yg terbaik utk sulung & adik2 dia.. Xde beze layanan .. Cuma sulung agk kama jadu tunggal sbb xready nk bg dia adik wlau dia selalu nk adik smpai nangis2, hadiah birthday pun mntk adik .. Rezeki dia adik setahun sorang haha nk sgt adik berdozen ibu walid bg

mereka wajib disayangi, dicintai, dihargai, dihormati seperti anak2 yang lain. jangan dibandingkan. jangan sesekali hina dia. saya ada anak luar nikah lelaki, saya tak malu. saya sayang dia sangat2. dia penghuni pertama dalam rahim saya. dia orang pertama yang mengajar saya jadi ibu yang bertanggungjawab. seorang ibu yg kuat dan tabah. bila saya sedih, dialah pengubatnya. skrg dia dah 2tahun dah. doakan dia semoga berjaya didunia diakhirat. semoga menjadi anak yg baik. jadi insan yg berguna. berbakti pd ibu bapa.

sya ada ank x sah taraf , masa tu kndungan bru masuk 2bulan, tpi sya dn suami plan utk nikah.. tpi 1 mnggu sebelum nikah sya kna astmah attack teruk smpai msuk icu kna intubated.. 3 hari d tidurkn.. mgkin effect dri ubat2 yg kna bgi masa sya kat hsptal dn bdan lemah.. bby gugur .. sedih.. my mom pun sedih.. semua terima dgn hati yg terbuka tpi Allah lebih sygkn bby.. kita kna terima ank yg x sah taraf sbb bby tu x slah pn yg slah ibudnayah .. semoga pintu taubat sentiasa terbuka luas utk bertaubat.. aminn

ye betul. bagi syqa anugerah ini dipanggil “anak istimewa” sgt mencabar krn inginkan perhatian sepenuhnya. jadi banyakkan berbual dan beri penjelasan utk semua situasi. contoh : “si adik nak mainan, dia tak bg. ibu dtg dekat pada abg minta baik2, nada lemah lembut sambil mengusap rambutnya (ubun2) dan jelaskan kenapa kena kongsi mainan atau mengalah.” insyaAllah dia akan mula faham dan belajar. mmg penat jgn mengeluh hasilnya insyaAllah anak syurga !

sy antara yang ad ank lua nikah... tapi saya xpenah malu.. malah sy siap terangkn lagi status ank sebenar... tak ad yg perlu di sorok2.. alhmdulilah,ank saya ok je...dan saya selalu terangkn yg sy tetap syng dia wlu apa pon status dia.. sebb tanpa dia,mgkin saya xdapat memeluk agama Islam.. dan dia merupa kn ank yg cemerlang di sekolh.. xpernah malu bawa nama bin abdullah dia.. wlu pon dia tau nama adk2 dia berbin kan ayah dia..

2y ago

Mula2 memang marah,lagi2 ayah sy org berpengaruh dalam agama...yela anak orang kuat agama lagi...terlanjur pula dengan yang agama lain..tapi xlama mana marahnya...sebab bnde dah jadi..nak marah pon xde guna jgak mak ayah sy cakap...alhmdulilah 12 tahun dah anak sy sekarang..dia antara cucu kesayangan mak ayah saya...klu banding adik2 dia...