Anak Luar Nikah.

Hai semua, jom kongsikan pendapat anda berkenaan anak luar nikah? Apakah persepsi masing-masing? #jangandibully

34 Balas

Dia tk minta dilahirkan as title anak luar nikah, cuma mereka yg as parent that child kne didik n latih dia supaya kuat dr segi mental n fizikal.. mostly people will put blame and judge everything bad happen is cause by them .. so dari awal kne ajar dia supaya kuat .. kne explained betul2 keadaan sbnr jgn nk sorok, jgn smpai dia tahu drpd mulut org lain perkara sbnr tu ..

takkisah datang dari mana pon hasil anak tu , yg penting jaga amanah yg Allah bg , walaupon nasib awak kurang baik , tapi awak kena tahu kat luar sana ada yg dah berkahwin bertahun tahun pon , masih takde rezeki anak , dikira hidup awak bertuah 🤗 pasal mulut orang tutup je telinga ok dan terus berubah kearah lebih baik tau ♥️

For me anak luar nikah ni tak salah or tam perlu pun utk diisu kan mcm tk sah taraf semua. Cumanya mak ayah nya kena ada rasa tanggungjawab dan jaga jgn dibuang lah. Kalau tk mampu boleh bagi dkt org yg mampu utk jaga anak tu. Anak luar nikah tetap anak dan seorg manusia which kita kena layan mcm org2 biasa jgk.

saya tiada masalah dengan anak luar nikah. malah saya lagi sayang dia lebih dari adik beradik dia yg lain. semua ahli keluarga si ibu terima dia. alhmdulillah si lelaki bertanggungjawab dan keluarga lelaki pun terima. dah besar dah anak tu. paling comel dn paling hensem dari adik yg lain.

3y ago

saya tiada prejudis terhadap mak ayah anak tersebut juga. kita semua buat kesilapan dan harap semoga kembali semula ke pangkal jalan dan berusaha untuk membetulkan semula. insaf dan bertanggungjawab. anak itu juga berhak membesar dan dapat kasih sayang yg cukup. bila dh besar, cerita perkara sebenar, biarpun pahit untuk anak itu fham knapa perkahwinan prlukan wali hakim dn juga harta pusaka tak dapat diwarisi. tkut nti msa akan dtg, anak trsebut tak dapat trima knyataan yg sbenar.

Anak tu sedikit pon tak bersalah, dia berhak untuk disayangi dan dikasihi mcm anak lain. Hadirnya dia sbg peringatan dan pengajaran bt kita dan bukan sbg bnde untuk kita nilai/kutuk. Cuma susah la nak ubah persepsi org kita ni kan...kita benci sifat dan perbuatan tu bukan anak tu

anak luar nikah, itu bkn skadar dugaan ibu, ayah dan anak. tp dugaan utk kita jugak. apa tanggapan kta, Mcm mana layanan kta. tp bg sy, mereka tak berslh, semoga ank2 ni terpelihara, mdpt layanan seperti anak2 yg lain. Sb itu kta org dewasa yg bcinta kne jaga batas. itu shj.

Anak luar nikah = anak yg tk bersalah. Cuma kalau dh terhasil anak luar nikah tu harapnya dijaga dgn elok, dibesarkan dgn kasih syg. Zmn skrg mungkin dh kurang org pandang serong dgn status anak luar nikah ni, org tua tua jelah.

bg ami , baby tak salah .. and nak salah kan parents pon bnda dah jadi ... so kite accept n redha .. hidup je mcm biasa .. sbb dorang pon manusia . siapa kita nk letak salah pada org ? lagi kita redha, dan terbuka .. InsyaAllah kita lagi bahagia

anak luar nikah, tak semestinya hasil dari dosa seorang ibu.. kadang ada ibu2 yang dirogol.. jadi kita tak boleh judge kalau someone tu ada anak luar nikah ni semestinya ada buat dosa.. sbb ada yg dipaksa rela..

saya takde persepsi. so what? manusia juga kan? teruskan jelah hidup mcm biasa. yg dah lepas jgn dikenang. yg dah buat salah, harus diperbaiki dan jgn diulangi lagi.