Tiada alahan dan suami tak memahami

Hai, saya nak tanya pendapat semua. Saya sekarang dah pregnant 7 weeks, tetapi langsung tiada apa apa alahan seperti mual-mual & pening. Cuma ada rasa penat kalau terlebih buat apa apa aktiviti fizikal. Husband saya pula caring je pasal saya pregnant, make sure makan saya terjaga, tapi dia macam tak faham yang bila saya cakap saya penat, cepat mengantuk, atau macam bila saya mengelak/tutup hidung bila dia guna spray pewangi rumah dan spray dalam kuantiti banyak (sebab tu beracun dan bahaya untuk baby). Semalam dia ajak saya kemas kemas rumah untuk pindah, angkat kotak2. Disebabkan saya takda alahan berat, dia anggap pregnant tu biasa je. Baru baru ni takda rasa apa apa katanya, lainlah kalau dah sarat yelah penat. Macam mana saya nak fahamkan dia ya..#firstmom #firstbaby #pleasehelp

19 Balas

Sy first baby mmg langsung tak de alahan apa2. dan oleh sbb rahim sy tak kuat kata doc sbb penah keguguran so doc mmg bgtau suami sy utk cukup kn sy rehat,tido baring makan teratur. selama 3 bulan. n second preggy nie dah 5week 3 day sy punya alahan tak kuat cuma cepat penat,rasa mcm nak baring jer lepas tu x boleh masuk dapur mesti akan sesak dada n mual sikit tp x muntah. so sy mmg akan byk rehat laa n alhamdulillah suami pon faham bila sy selalu ckp penat. tak larat.