Tiada alahan dan suami tak memahami

Hai, saya nak tanya pendapat semua. Saya sekarang dah pregnant 7 weeks, tetapi langsung tiada apa apa alahan seperti mual-mual & pening. Cuma ada rasa penat kalau terlebih buat apa apa aktiviti fizikal. Husband saya pula caring je pasal saya pregnant, make sure makan saya terjaga, tapi dia macam tak faham yang bila saya cakap saya penat, cepat mengantuk, atau macam bila saya mengelak/tutup hidung bila dia guna spray pewangi rumah dan spray dalam kuantiti banyak (sebab tu beracun dan bahaya untuk baby). Semalam dia ajak saya kemas kemas rumah untuk pindah, angkat kotak2. Disebabkan saya takda alahan berat, dia anggap pregnant tu biasa je. Baru baru ni takda rasa apa apa katanya, lainlah kalau dah sarat yelah penat. Macam mana saya nak fahamkan dia ya..#firstmom #firstbaby #pleasehelp

19 Balas

Saya dulu macam tu suami tak faham, lepas bleeding baru dia mengelabah nak faham kenapa kita first trimester ni kena hati2 jaga kandungan kita. Sebab awal2 nilah dia baru nak menempel, kita kena sekolah juga suami bagi dia faham, ulang banyak kali sampai dia penat dengar

sis tgk tiktok pastu cari yg penat org mengandung ni mcm mne pastu rajin2 post kt status wasap bia dia sorg je boleh tgk.. kalau x paham jugk x tau la

hantar video atau mana2 artikel mengenai ibu mengandung. cth x bole buat kerja berat. cepat penat. cepat mengantuk. setiap hari sampai dia faham

suami sya pn mcm tu dia x fhm org pregnant ni mcm mn.penat cepat letih mgntk.dia ckp sya pemalas

jerit je cakap penat. lelaki mmg tak faham. awal mengandunglah waktu paling ngantuk dan penat.

Sis forward je link mana-mana artikel psal first trimester kt suami

kalau jenis payah gitu, sis buat2 jela muntah ke nk pitam ka. hahhaha

2y ago

setuju sis, saya pun mula mula tak faham juga lepastu ada certain part terpaksa buat buat baru dia faham 😂😂😂

jgn mintak lah alahan. kang tak tertanggung sis 😭

sedih. masa awal kandungan ni lah kene jaga betul2.