tak berak dah 4hari

hai! saya nak tanya normal ke bayi 7bulan takberak dah 4hari? baby fully bf. makan okay. buah pun ada bagi. perut tak keras. ada cara tak nak bagi dia mudah berak? bantu saya please. saya first mom 😩

5 Balas

anak saya pun 3,4 hari baru berak sis fully bf jugak doc ckp normal ada yg smpai 7hari baru baby berak n jgn paksa baby berak macam bg pisang buah2 yg bnyak sian dia. yg penting perut tak keras n kentut ok anak tak meragam

sebelum dia start makan dia berak hari2x tak?, sbb anak saya fully bf juga n mmg jenis jarang berak, da makan pun jarang berak, tapi bila tanya misi normal je ,sbb mcm kita la, janji dia kerap kentut apa semua takpa.

sy ada baca , elakkan bg makan nasi + jenis2 ubi , sbb blh buat bby sembelit , sayur hijau lebih baik , kmudian utk snacking buah naga , buah naga senang lawas , blh buat puri , mausk dlm feeder , senang ank mkn

anak sy 2 hari x berakk.. 6m28d. fully bf mkn sy cums bg bubur + carrot 🥕 + broccoli sajaa… ni bru berak sy bg air masak lebih sikit.. setiap hari urut perut die.. walaupon x kembong xmeragam settle

kalo fully bf, smggu pon ok.. tp sy kalo 3hari xberak da risau jgk 😂 cer bg buah naga