Ape pendapat ibu ibu ?

hai saya nak tanya normal ka kalau kita tak suka orang kerap ambik anak kita walaupun orang yang kita kenal ? n tak suka orang nak ambik anak kita bawak balik rumah diorang walaupun atok nenek dia ? kita first mom , saya jenis tak boleh takdak anak depan mata. sekarang tak boleh sebab anak still menyusu badan. saya ok saja kalau nak ambik main tapi bukan ambik bawak balik rumah diorang tanpa saya , selagi saya ada saya ok saja cuma tak suka bila datang rumah kita nak bawak anak kita balik rumah diorang . normal kaa ?

7 Balas

Kalau saya sangat tak suka sis🥲 tapi itulah kadang malas nak bergaduh dgn org2 tua ni, diorang aje betul pun..itu tak boleh ini tak boleh. Pastu suka2 angkat baby nak tidur, suka2 nak suap mcm2 kat anak. Gerammmm😭 katanya, alahh budak dulu okay je elok je.. Mcm situasi sis, sampai nak bawak balik rumah diorang tu kalau saya pun marah.. Suka2 aje ek😪 Kita ni sbg mak overthinking, nanti anak kurang bonding, lepastu kita ni ada cara jaga anak sendiri. Dpt kat org lain kang main suka2 diorang je. Sis kalau boleh try bincang dengan husb, cakap je yg awak tak gemar kalau atok nenek nya bawak cucu balik. Minta suami bertegas sikit la terpaksa kan. Semoga sis dipermudahkan segala urusan❤️

4w ago

Betul. Saya paling tak suka org suap2 makanan dekat anak saya. Tapi dorg ni tak faham. Family sendiri family in law sama je. Bila tegur, nanti cakap jagalah anak sendiri itu ini tak boleh katanya. Stresss saya.

Kena tegas pendirian tau sis bab ni. Jangan start bagi muka. Sbb itu anak kita, hak kita. Sy dh lalui mcm2 dh dgn anak sulung sy; ipar sy jenis suka suap mcm2, main dgn anak sy sampai lewat pagi padahal masa tu dh jam 1 am, patutnya toddler kita kena ajar tido awal kan. Sampai skrg anak sy jenis tido lambat even dh train utk tido awal. Anak kedua ni sy nekad nak pentingkan diri sendiri, tknak bg muka sgt klu orang buat benda ikut kepala sendiri je kt anak kita.

normal awak.. sebab anak sy pernah tiba2 keluar rumah tanpa ada orang sedar pun.. kecil lagi waktu tu, dalam setahun.. padahal ramai dekat ruang tamu.. Kita dah pesan pun.. Sy ke toilet sekejap je pun.. suami pergi kedai.. berlari sy cari anak sy.. Jadinya tanggungjawab jaga anak ni memang terletak pada ibu bapa.. kalau ada hal kecemasan tu lainlah kan.. Sy nak bersalin pun angkut semua anak2.. atau biar suami yg jaga..

Saya sangat tak suka. Kalau boleh anak biar depan mata saya je. Kalau tok nenek dia belah saya atau suami nak ambik, memang saya cakap direct je tak boleh. Suami saya pun memang tak boleh anak takde depan mata dia bila dia balik kerja.

Bagi saya tak normal. Kenapa nak bawa balik anak tanpa ibunya dan bapanya? Duduk je lah sejam ke 2 jam main dgn anak depan mata kita. Dah lah anak menyusu badan. BIG NO bagi saya.

Sy pn sama mcm awk..jgn sesuka hati nk ambil ank sy.sy xsuka…sy mmg susah nk bg kepercayaan kat spe2.lbh2 lg kalau atok nenek n sedara ni..nti entah pape dia bg mkn mnum nya

Entah la kalau saya … saya x suka sbb xd sapa boleh ikut rentak perangai anak saya melainkan saya sorang je … macam mna cara tido dia cara mkn dia ….

1mo ago

Anak saya dah nak 2thun … Tido bertepuk , makan pon saya still suap lagi … kalau Dorang ambik bawak balik umah tah tido mcm mna … mkn mcm mna….